lausevic vreme smrtifoto promo

Žarko Laušević posthumno je dobio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca u seriji „Vreme smrti“.

Od narodnog heroja do ekscentričnog negativca, Žarko Laušević je briljirao u svakoj svojoj ulozi, piše N1.

U svojoj bogatoj karijeri igrao je brojne likove – Miloša Obilića, Kneza Mihajla Obrenovića, Aćima Katića, Vukašina Katića, Stojana Hasanage, Kanjoša Macedonovića, Aleksu Radmana, Aliju Osmanovića, Jovana Jovanovića Zmaja, Šmajsera, Princa Đorđa Karadjordjevića, Petra Horvata, Kralja Nikolu Petrovića.

O seriji Vreme smrti, koju smo imali prilike da gledamo i na EON platformi i na televiziji Nova, i njegovoj ulozi, saradnji sa ovim velikim glumcem, njegovoj skromnosti i ljubavi prema glumi za N1 govorio je reditelj serije Ivan Živković, koji je primio nagradu u Žarkovo ime.

Drugi deo serije dolazi ove jeseni. I u drugom delu ćemo gledati Žarka Lauševića.

„To je veliki festival. Trideseta mu je godina. Oni to rade vrlo ozbiljno. Gala večera, nominovani, nagrade. To je vrlo dobro organizovano i lepo iskustvo. Svi su tamo, ceo region, pa plus neki svet koji dođe da vidi šta mi radimo. I u tom smislu, to je važno i lepo i zanimljivo. Zahvalni smo na nagradi u Žarkovo ime i na kraju krajeva u ime našeg projekta“, kazao je reditelj.

Trenutak primanja nagrade Ivan Živković opisao je kao emotivno težak.

„Bilo je emotivno. Cela sala je bila dosta emotivna. Jednostavno, to su neki trenuci kad se čovek opet priseti šta je izgubio i čega više nema. Neke uspomene. Svi su imali nešto da kažu. Svako ga je nekad sreo, nekad nešto radio s njim. Sreća je naša bila što nas je taj njegov talent nekad obasjao na neko kratko vreme, mene na neka tri projekta, neke ranije, neke kasnije. Ali smo ga svi zapamtili jer to što je on donosio, glumački, ljudski, unosio sa sobom u projekat, to je bilo jedinstveno. I to je nešto što ćemo svi pamtiti i svi smo, da kažem, srećni što smo imali prilike da to osetimo, da se s time sretnemo“, rekao je Živković.

Za reditelja Živkovića saradnja sa Lauševićem je trajala sedam godina. Kaže da se nisu ranije poznavali, on je već bio u Njujorku kada je reditelj „stasao“.

„Ja sam bio mlad kad se njegova karijera prekinula. Saradnja s njim je bila izuzetno uzbudljiva, ali nekako smo se vrlo brzo prepoznali. Vrlo brzo smo se ukačili u tom nekom poslovnom smislu, a kod nas poslovni smisao ima dosta i privatnog, jer nekako se energije sudaraju, karakteri se sudaraju. Brzo smo se prepoznali, on je tražio da pogleda nešto što sam ja radio i svidelo mu se. I nekako smo dalje koračali zajedno. Sreća je bila, recimo, da su Koreni bili celi, maltene celi na terenu snimani, pa smo imali jako puno vremena i pre i posle posla da provodimo zajedno, razgovarali smo, čantrali, otvarali teme, zatvarali, smišljali rešenja. Neumoran je bio u traganju uvek za bolje. To je vrlo jedinstvena stvar. Tolika energija da se uvek traži bolje. Dođe pa kaže, Dobrica mi se javio u snu i rekao mi šta treba da kažem. To je smislio da promeni tekst“, prisetio se reditelj.

Sarajevo film festival
foto: UNIQA Promo

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari