lejdi gagaFoto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Lejdi Gaga je i zvanično među umetnicima koji nastupaju na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu.

Lejdi Gaga pevaće pesmu Edit Pjaf „La Vie En Rose“, što je već učinila u filmu „Zvezda je rođena“ 2018. godine.

Ova umetnica navikla nas je na česta iznenađenja, bilo po pitanju muzičkog žanra koji obrađuje ili ekstravagantne odeće koju nosi na nastupima i drugim javnim događajima.

Rođena je kao Stefani Džermanota u Njujorku, u porodici italijanskog porekla, a već sa četiri godine počela je da svira klavir na majčinu želju.

Iako je bila temeljna i posvećena školi, kaže da je bila vrlo nesigurna i da su joj se često rugali zbog toga što je bila previše ekscentrična ili provokativna.

Glumila je u nekoliko mjuzikl predstava i čak se pojavila u jednoj epizodi serije „Sopranovi“, ali je muzika ipak odnela prevagu nad glumom nakon toga.

Nastupala je u njujorškim klubovima i ostvarila brojne saradnje, a jedna od njih dovela je do toga da ima neo-burleskne nastupe, što je po njoj bio pravi izraz slobode.

Pisala je pesme za Britni Spirs, Fergi i bendove New Kids on the Block i The Pussycat Dolls, a svoj prvi solo album objavila je 2008. godine i odmah postigla zapažen uspeh.

Nizali su se hitovi i turneje, a Lejdi Gaga je eksperimentisala sa zvukom, duetima i načinom oblačenja.

Prva žena koja je u istoj godini osvojila Oskar, Zlatni globus, Gremi i BAFTA nagradu

Poznat je susret sa tadašnjim predsednikom Barakom Obamom tokom kog je nosila štikle od 40 cm, kao i pojavljivanje na MTV video muzičkim nagradama 2010, kade je nosila haljinu od sirove govedine.

Uprkos tome što je muzika bila glavna, nije se odrekla glume, pa se tako pojavilia u jednoj epizodi „Simpsonovih“, dve sezone serije „Američka horor priča“ i dva filma Roberta Rodrigeza.

Za ulogu u filmu „Zvezda je rođena“ dobila je Oskara za najbolju originalnu numeru, a nominovana je i u kategoriji glavne glumice.

Najčešće se smatra pop muzičarkom, ali je tokom karijere zalazila i u vode roka, džeza, densa i elektronike.

Umetničko ime Lejdi Gaga nastalo je na osnovu pesme „Radio Ga Ga“ grupe Queen, a kao inspiraciju navodila je mnoge muzičare u rasponu od Dejvida Bouvija do Merilina Mensona.

Zvanično je biseksualna i zalaže se za prava LGBT osoba, jer kaže da joj je ta zajednica pomogla da se probije, te želi da uvek bude njihov prijatelj.

Donirala je novac u razne humanitarne svrhe, a osnovala je i neprofitnu fondaciju „Born This Way“, koja se bavi osnaživanjem omladine.

Svoje fanove zove „malim čudovištima“, a oni nju „majkom čudovišta“.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Dešavanja sa ceremonije otvaranja Igara pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari