U četvrtak, 19. marta, u Studiju M novosadska publika će imati jedinstvenu priliku da od 17 časova prisustvuje Master class-u „Koya: Londonsko iskustvo i šunjanje kroz britansku muzičku industriju“, a nakon toga od 21 sat i koncertu benda Trese.Lupa.Udara., koji je od strane muzičke kritike prepoznat kao esencija rock’n’roll zvuka.

– Nakon prve M Lab klinike održane u oktobru 2014. godine na kojoj su svi ljubitelji jazz zvuka imali priliku da prisustvuju Master class-u David Binney a potom i koncertnom nastupu David Binney i Vasil Hadžimanov Benda, M Lab klinika ima tu čast da ugosti muzičara koji je originalnošću i svojim autentičnim pristupom obeležio srpsku rokenrol scenu i sa bendovima Šarlo Akrobata i Disciplina Kičme ispisao važne stranice muzičke istorije ovih prostora – Koja (Dušan Kojić), koji će nam od 17 časova na Master class-u pričati o razlozima odlaska iz zemlje, iskustvima sa engleskim muzičkim establišmentom i andergaundom, ali i paralelama između domaće i britanske muzičke industrije. Nakon toga sa početkom u 21 čas u M Lab klinici očekuje nas ekskluzivni nastup mini-supergrupe Trese.Lupa.Udara.

„Boravak i sviranje u Londonu i povremeni DAK izleti po Evropi u devedesetim je nešto o čemu nisam nikad detaljnije pričao, pa kad me je Vasil pozvao kao gosta za Master class, učinilo mi se da je to dobra tema za takvu priliku. Probaću posetiocima da približim situaciju u kojoj je grupa funkcionisala u Londonu, a biće reči i o sviranju gitare po londonskim pabovima. Takođe je ovo izvrsna prilika da Trese.Lupa.Udara. konačno nastupi u Novom Sadu, istog dana uveče u 21 sat“, rekao je Koja za Danas.

Trese.Lupa.Udara. je ad-hoc postava, koju čine Koja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara + vokal), Švaba (Električni orgazam/The Restless, bas + vokal), Vule (Disciplin A Kitschme/ Popečitelji, bubnjevi), uz prateće vokale koje obezbeđuju Manja (Disciplin A Kitschme) i Đurđica (The Restless). Repertoar Trese.Lupa.Udara. ukrašen rock standardima i glam rock himnama, pre svega je baziran na Kojinoj muzici iz filma „Kako je propao rokenrol“. Ovaj film po mišljenju mnogih predstavlja kulminaciju svih stremljenja osamdesetih u Jugoslaviji, odnosno uspešnu završnicu jednog izuzetno kreativnog umetničkog perioda jugoslovenske kulture, koju je, kao i sve ostalo, razvalio bratoubilački rat. Koja je u filmu ovekovečio i oživeo prvog, možda i jedinog rokenrol superjunaka poznatog kao Zeleni Zub.

Ulaz na Master class „Koya: Londonsko iskustvo i šunjanje kroz britansku muzičku industriju“, koji počinje u 17 časova, besplatan je. Ulaznice za koncert Trese.Lupa.Udara. koji je zakazan za 21 čas mogu se kupiti na svim Gigstix prodajnim mestima po ceni od 500 dinara. Ulaznice će biti dostupne i na ulazu Studija M 19. marta po istoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari