U nastavku besplatnog programa koncerti „na zidiću“ ispred Doma omladine Beograda, publika će večeras od 20 sati moći da čuje bend čiji tekstovi nose sa sobom breme univerzalne realnosti koja se može odnositi na bilo koje vreme ili mesto – Lorna Ving, dok u subotu, 14. septembra, od 20 sati na istom mestu nastupa bend koji kritičari svrstavaju u široki dijapazon pravaca, od džeza do folka – AB RE.


Osnivači benda Lorna Ving, Ivanka Simić (vokal i flauta) i Čedomir Stanojević (gitara i vokal), kao akustični dvojac otpočeli su sa stvaranjem prvih autorskih pesama Lorne Ving, da bi im se vremenom priključili ostali članovi. Danas bend čine još i Predrag Marić (bubnjevi), Saša Ristić (gitara), Nemanja Marković (violončelo), Nevena Milenković (violončelo) i Hana Parausić (klavijatura). Kombinovanjem pretežno akustičnih, ali i električnih instrumenata sa pomalo melanholičnim ženskim vokalom, pesme Lorne Ving flertuju sa više muzičkih žanrova istovremeno. Lorna Ving je jedan od retkih bendova u našem regionu čiju muzičku atmosferu slušaoci povezuju sa izvođačima kao što su Nuvel Vag, Tom Vejts i dr.

Bend AB RE je osnovan 2000. godine i od tada je imao minimalne promene u sastavu. Naziv benda u prevodu sa latinskog znači bez razloga, bez uzroka, a jedna od odrednica muzike koju sviraju glasi: ,,Teatarski džez sa primesama balkanskih folk motiva“. Članovi benda kažu: „Ab Re je jedinjenje sastavljeno od sijaset samostalnih mikroorganizama, koji u cilju preživljavanja, povremeno zaboravljaju na blagodeti simbioze“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari