Osim spektakla ništa manje se nije ni očekivalo od Vlatka Stefanovskog i Stefana Milenkovića na premijernom koncertu u krcatom Sava centru (drugi nastup je večeras, a treći 27. decembra). Magično muzičko veče virtuozi gitare i violine otvorili su rok instrumentalima, tipičnim za period u kojem je Stefanovski svirao u grupi Leb i sol. Nestrpljiva publika nije dopustila ni „akademsko“ kašnjenje od 10 minuta i aplauzom je umetnike počela da „doziva“ još pre njihovog izlaska na binu.


„Dobro veče Sava centar, Beograde, Srbijo. Uživajte. Hvala vam što ste prvi kupili kartu“, rekao je makedonski gitarista na šta se srpski violinista šaljivo nadovezao: „Dobro veče i tebi Vlatko. Uživaću“. Uživala je sve vreme i publika u brilijantnoj „komunikaciji“ Stefanove violine i Vlatkove gitare. U tome su im pomogli i Đoko Maksimovski na bas gitari i Dejan Milosavljević na bubnjevima, koji standarno sviraju sa makedonskim muzičarem. Njima je veći deo koncerta na sceni društvo pravio i Vasil Hadžimanov, koji je svirao klavijature. Gosta koncerta Stefanovski je predstavio kao „izuzetno talentovanog i mladog muzičara“.

Usledio je totalni obrt na klasičnu muziku, teme velikana koje podsećaju na melos sa Balkana. Zamenile su se i uloge na sceni – muzički čas počeo je da drži Stefan, a Vlatko je bio odličan učenik koji sve vreme održava korak za profesorom, što je auditorijum pratio još burnijim aplauzom i ovacijama. „Magija žice“ kako je nazvana serija koncerata, bila je fantastično veče ne samo za Beograđane već i muzičare koji su se vidno zabavljali i uživali u bukvalno svakoj noti. Povratak na rokenrol i etno zvuk obeležili su „Gipsy song“, te „Bistra voda“, „Jovano, Jovanke“, „Uči me majko, karaj me“, koja je bila i prva numera u kojoj smo čuli i vokal, naravno Vlatka Stefanovskog. Bilo je to jedinstveno muzičko iskustvo, neobična mešavina hard roka i džeza začinjenih klasikom. Virtuozi su prilikom najave koncerata obećali „malo muzičko čudo“, ali pogrešili su. Sinoć su u Sava centru nije se desilo čudo već muzička eksplozija koju će svi posetioci sigurno dugo, dugo pamtiti.

Nova beogradska tradicija

Organizatori koncerata „Magija žice“ uvereni su da će nastupi makedonskog gitariste Vlatka Stefanovkog i Stefana Milenkovića postati tradicija u Beogradu. „Ovo je saradnja decenije, što je potvrdilo i nezapamćeno interesovanje publike za ovaj koncert“, naglasio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ivan Ivačković iz Beogradske kulturne mreže. Istog mišljenja je i Aleksandar Poznanić, direktor marketinga Grand kafe, koja je generalni sponzor koncerta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari