Chami Cool & La Fama Jam u Srbiju stižu u okviru projekta „Trans Europe Express“ i nastupiće večeras u 21 sata u Kulturnom centru Grad i u subotu, 14. septembra, u 19 sati na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad. Mano Negra i Manu Chao postali su simboli multikulturne Barselone – zato sto su „barselonsku rumbu“ razglasili po svetu, ali još i više jer su „kod kuće“ utemeljili filozofiju slavljenja kulturnog amalgama rođenog na ulici, „Rambla pa’qui Rambla pa’lla“, kroz susret i prožimanje evropskog, juznoameričkog, arapskog, afričkog, i pre svega ljudskog, odakle god to bilo i dolazilo.


Ta filozofija postala je znak raspoznavanja unikatne „barselonske scene“, scene koja funkcioniše kao jedna velika porodica. Članovi te porodice su: Made in Barcelona, Che Sudaka, La Fama Street, Barcelona Street Orchestra. Muzičari i umetnici sa svih strana sveta, koji su se našli u Barseloni, koji sviraju zajedno, podržavaju jedni druge, a mnogi čak i žive zajedno u „okupiranim kućama“ (casas ocupadas), što je špansko-katalonska varijanta skvotova.

Sada, kao uvertira za koncert Manu Čaa u novobeogradskoj Hali sportova, u Srbiju stiže i „porodica“: Chami Cool & La Fama Jam. Chami je Kasper, dobri duh te barselonske „evropske“ porodice, koja je u pravom smislu ‘transnacionalna’ i multikulturna, koja pliva uz maticu nacionalnih granica i logika i koja taj svoj stav i osvojeni prostor umetničke i ljudske slobode brani bukvalno svojim životom.

Chami Cool & La Fama Jam naginju ka regeu, ragamafinu i dabu. Ali, zaronivši u Mediteran, upili su – što svesno, što nesvesno – još mnogo toga. Oni pre svega zvuče kao vedrija i bolja strana sadašnjosti. Kao i Manu Chao, oni u svom „zvuku“ nose ne samo nadu, već i veru u snagu ljudskosti i solidarnosti. Optimizam.

Karta za koncert u KC Gradu je 300 dinara, dok je ulaz u DKSG besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari