Kompozicija Gorana Bregovića „Ovo je Balkan“, u izvođenju Milana Stankovića, ostvarila je sinoć plasman u finale 55. Pesme Evrovizije, koja se ove godine održava u Oslu (Norveška). Prvo polufinalno veče obeležio je i (ne)nameran propust organizatora u televizijskoj grafici, odnosno mapi Srbije koja je prekratko bila na ekranu da bi moglo da se uoči da li se na njoj nalazi Kosovo ili ne.

Svaka zemlja je tokom izlaska njenog takmičara na binu predstavljena snimkom nekog simbola glavnog grada (u Beogradu je napravljen snimak Skupštine grada, odnosno starog dvora) i kratkim pojavljivanjem zastave i mape. Srpska mapa je međutim vidno najkraće trajala, odnosno odmah je nestala u magnovenju raspršenih tačkica, praktično pre nego što se pojavila. Ostaje samo da se vidi da li je organizator na ovaj način ustvari izbegao da upadne „u zamku“ da li da Srbiju predstavi sa Kosovom, koje inače nije u zvaničnoj konkurenciji, ili bez njega .

Pored Milana Stankovića plasman u finale izborilo je još devet zemalja, od ukupno 17 koliko ih je učestvovalo u prvom polufinalu. Prolazak na završno veče ostvario je i Vukašin Brajić koji sa numerom „Thunder and Lightning“ predstavlja Bosnu i Hercegovinu. U finalu, koje će se u subotu takođe održati u Telenor areni, imaćemo prilike ponovo da vidimo još i Moldaviju, Rusiju, Grčku, Portugal, Belorusiju, Belgiju, Island i Albaniju, dok će Estonija, Slovačka, Finska, Litvanija, Poljska, Malta i Island morati na svoju novu šansu da čekaju sledeću godinu. Drugo polufinalno veče, na kojem će takođe deset od 17 predstavnika izboriti plasman u finale, održaće se u četvrtak. Automatski plasman u finale imaju Nemačka, Francuska, Norveška, Španija i Velika Britanija.

Po onome što smo prve večeri mogli da vidimo ni ovogodišnji Evrosong neće se mnogo razlikovati od prethodnih po raznobojnim glamuroznim odevnim predmetima, „šljokicama“ i skupim svetlosnim efektima, odnosno naglasak će biti na vizuelnom doživljaju koji će pevanje, zbog čega je prvobitno ovo takmičenje i nastalo, baciti u drugi plan. Ostaće upamćeno i po tome što se na bini prvi put pojavljuju tri voditelja, umesto dosadašnja dva, što sa jednog telefonskog broja može da se pošalje čak 20 sms glasova, ali i što su u konkurenciji izvođača dominirale plavokose pevačice. Od ove godine uvedeno je i da glasanje počinje upredo sa prvom pesmom, a ne tek po završetku poslednje što je do sada bila praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari