Marija Tešić FidelakFoto: Privatna arhiva

Marija Tešić Fidelak je specijalista za medije i komunikaciju, suvlasnica Lampshade Media, jedne od najdinamičnijih muzičkih izdavačko-distributerskih kuća u Srbiji.

Lampshade nam gotovo svakodnevno donosi najnovije singlove, albume, spotove… svetskih i domaćih izvođača iz sfere roka, popa, alternativnog roka, indi muzike, elektronike, rep i hip-hop kulture, eksperimentalnih žanrova…

I s obzirom da je Lampshade „zaređao“ niz sjajnih ostvarenja kultnih izvođača, upitali smo Mariju da nam preporuči knjigu, muziku i film.

Evo šta trenutno čita, sluša i gleda Marija Tešić Fidelak.

ČITAM

„The Creative Act: A Way of Being“ Rika Rubina (Rick Rubin), inspirativnu knjigu za sve kreativne ljude. Prema mom mišljenju, ovo delo je odlično za one koji doživljavaju kreativnu krizu. Rik Rubin je legendarni muzički producent, najpoznatiji po tome što je pre 40 godina sa Raselom Simonsom (Russell Simmons) osnovao poznatu njujoršku izdavačku kuću Def Jam Recordings.

SLUŠAM

Kao neko ko radi u muzičkoj industriji, teško mi je da istaknem omiljene izvođače i bendove, jer je ova godina donela dosta sjajnih izdanja.

Utisak na mene ostavio je album britanskog dua SAM MORTON, „Daffodils & Dirt“, objavljen za XL Recordings, a iza njega stoje glumica/režiserka Samanta Morton (Samantha Morton) i producent Ričard Rasel (Richard Russell).

Album je konglomerat stilova, vrhunske i kompleksne muzičke produkcije, koji za cilj ima da istakne setni vokal Samante.

Omiljeni singl sa albuma: „Cry Without End“.

Poslednji album Kim Gordon, „The Collective“, rađen u saradnji sa producentom Džastinom Rajzenom (Justin Raisen), je vanvremenski! Njen koncert bi sigurno bio očaravajući doživljaj, jer je podržana sjajnim mladim muzičarima.

Fontaines D.C. su za svoj četvrti album „Romance“ promenili diskografsku kuću i iz Partisan Records prešli u XL Recordings.

Album izlazi 23. avgusta, ali sam ja već bila u prilici da ga preslušam — odličan je! Produkcijski, to je njihovo najambicioznije ostvarenje do sada, a stilski flertuju i kreiraju zvučnu evoluciju benda.

Nick Cave & Bad Seeds – singl „Long Dark Night“, sa albuma „Wild Dog“ koji će izaći 30. avgusta, jedna je od njihovih najlepših balada.

Jedva čekam da čujem album.

GLEDAM

Seriju „The Bear“. Nakon što je ekipa osvojila silne EMI-je, s nestrpljenjem se iščekivala treća sezona, a onda je s interneta krenula poplava pljuvačina o novoj sezoni.

Na svu sreću, to me nije obeshrabrilo. I oduševila sam se. Prva epizoda treće sezone me je ostavila bez teksta — gastronomski koraci i istorija karijere protagoniste su se brzom montažom preplitali i u meni dizali adrenalin; šesta epizoda me je rasplakala…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari