Mercury nagrada za PJ Harvey 1Foto: EDMOND SADAKA EDMOND / Sipa Press / Profimedia

Engleska pevačica PJ Harvey osvojila je Mercury nagradu za album ‘„Let England Shake“‘ i time postala prvi izvođač u 20-godišnjoj istoriji ovih priznanja koji je nagradu primio dva puta. PJ Harvey, koja je takođe dobila 2001. godine nagradu za album „Stories from the City, Stories from the Sea“, ponovo je osvojila ovo priznanje među ukupno 12 nominovanih izvođača. Svečanost u londonskom hotelu Grosvenor vodio je čuveni Džuls Holand, a po prvi put na njoj je nastupilo svih 12 nominovanih muzičara.

Prilikom govora na dodeli nagrade i novčanog dela koji iznosi 20.000 funti, PJ se zahvalila na nagradi i na tome što je prepoznat njen rad na ovom albumu.

– Trebalo mi je mnogo vremena da napravim ovaj album. To je bilo veoma važno za mene, jer sam želela da napravim nešto što će biti značajno ne samo za mene nego i za druge ljude, u nadi da će to biti nešto što će trajati – rekla je PJ Harvey i dodala da se nada da će, u narednih deset godina, još jednom osvojiti ovu nagradu.

Mercury nagrada je najprestižnije britansko muzičko priznanje za originalnu muziku, koje se svake godine od 1992. godine dodeljuje u Londonu. PJ Harvey je 2001. godine bila prvi ženski solo izvođač koji je dobio ovo priznanje. Međutim, njena tadašnja pobeda je bila pomračena tragedijom koja se odigrala na dan dodele, 9. septembra. Prošle godine, nagradu je dobila The xx za istoimeni album. Ove godine u konkurenciji su između ostalih bili i britanska pevačica Adele sa albumom „21“, londonski reper Tinie Tempah sa albumom „Disco-Overy“ i grupa Elbow čiji album „Build A Rocket Boys“ trenutno beleži veliki uspeh u svetu.

Album „Let England Shake“ inspirisan je pevačicinom reakcijom na konflikte u Avganistanu i Iraku. Od momenta kada je primila nagradu, prodaja ovog albuma je zabeležila drastičan porast, a izdanje se našlo na drugom mestu Amazon top-liste, odmah iza prvoplasirane Adele sa njenim albumom „21“. Paul Firth, direktor Amazona, rekao je: „Mercury muzička nagrada je od velikog značaja za svakog umetnika, bez obzira da li je nov ili već afirmisan, i uvek ima veoma brz uticaj na prodaju albuma. Biće interesantno videti da li će PJ Harvey zameniti Adele na prvom mestu top-liste narednih dana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari