Srpske festival svetske muzike otvoriće predstavnici ambasade Norveške i Švedske, predsednik odbora Festivala Olav Goberg i predstavnici Opštine Gornji Milanovac 5. avgusta u 21 sat u Takovu kod Gornjeg Milanovca. Tokom tri festivalska dana publika će moći da uživa u nastupima osam domaćih i stranih bendova. Pored niza koncerata etno muzike na visokom umetničkom nivou, ovaj Festival će posetiocima približiti koncept svetske muzike, koja je mešavina tradicionalne etno muzike istoka i popularne muzike zapada.


Prema rečima Mirjane Mirković, direktorke Turističke organizacije Gornji Milanovac, ova manifestacija je započeta 2009. godine, a s uspehom se nastavlja i ove godine.

– Opština Gornji Milanovac se nalazi u najlepšem delu Srbije. Osnovni resursi kojima raspolažemo su prirodno okruženje i pogodna klima. Takovo je mesto podizanja Drugog srpskog ustanka. Prostor gde se održava Festival predstavlja veoma znamenito mesto i idealan je za održavanje jedne ovakve muzičke manifestacije. Imamo tradicionalno gostoprimstvo naroda i postigli smo dobre rezultate u razvoju turizma – izjavila je Mirjana Marković.

Slobodan Božović, direktor Festivala, izrazio je veliku zahvalnost Ambasadi Norveške, koja je podržala Festival.

– Ambasada Norveške nam je mnogo pomogla, bez nje ne bi bili u prilici da predstavimo ovakav program. Trudićemo se da Festival postane tradicionalan, jer nam je želja da ovaj Festival nastavi da živi u našem gradu i u našoj sredini, kako bi imao svoju budućnost – rekao je Božović.

Saša Stojkić, muzički urednik Festivala istakao je da je produkcija ove godine još kvalitetnija nego prošle godine.

– Imamo dosta dobar program, to je lepa kompilacija etno i tradicionalne muzike sa savremenim džezom. Od inostranih izvođača, nastupiće predstavnici svetske muzike iz Norveške s bendom Barut&Inga 5. avgusta. S velikim zadovoljstvom najavljujemo nastup grupe Kubalkanika, koja dolazi s Kube 6. avgusta. Ovaj bend predvodi vokalna solistkinja Medlin Rojas Mendez, a repertoar grupe čini tradicionalna i popularna kubanska muzika. Istog dana nastupiće i šestočlani švedski bend Andra Generationen, koji predstavljaju savremenu balkansku muziku u Skandinaviji. Jedan od najboljih engleskih mladih bendova The Morning Orchestra održaće koncert 7. avgusta. Festival će biti zatvoren koncertom Bajage i instruktora 7. Avgusta u 21.30 sati. Cena dnevne karte iznosi 100 dinara – objasnio je Saša Stojkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari