Nedostatak kvalitetnih koncerata u oktobru i novembru bili su samo zatišje pred muzičku buru koja će uslediti u poslednje tri nedelje decembra. Većina najpoznatijih domaćih i izvođača iz regiona kao da je čekala bukvalno zadnji čas da bukira koncerte, pa će ljubitelji dobre muzike biti na slatkim mukama šta da slušaju do kraja godine. Zbog zgusnutog rasporeda, ali i cene ulaznica, koja u proseku po događaju iznosi oko 2.000 dinara, mnogi će praktično biti primorani da naprave selekciju čak iako ne bi želeli da nešto propuste.


Muzički decembar u Beogradu počinje u nedelju, sa koncertom „More, more“ na kojem će razni izvođači pevati dalmatinske pesme. Glavna zvezda nesumnjivo će biti hrvatska pevačica Meri Cetinić koja je u Beogradu poslednji put pevala pre više od dve decenije, a pored nje pojaviće se i mnoge dalmatinske klape, kao i Goran Karan. Jedan od najboljih ženskih vokala domaće scene, Aleksandra Kovač, najavila je da će u Domu sindikata (15. decembar) pevati svoje novije pesme, ali i numere iz sastava K2, sa kojim se, zajedno sa sestrom Kristinom, proslavila tokom devedesetih. Najteži momenat za odlučivanje biće 17. decembar kada će Rambo Amadeus sa Mutant dens sekstet bendom u Domu sindikata predstavljati novi album „Virtuozo“, a istovremeno će se u Beogradskoj areni odigravati BP Party na kojoj će američka grupa Kool&Gang proslaviti 40 godina rada, dok će posle njih nastupiti i poznati svetski di džej Dejvid Morales. Mnogi Beograđani opredeliće se da isto veče provedu u Novom Sadu gde će Parni valjak održati koncert. Tri dana kasnije u Beogradskoj areni ponovo će gostovati meksička pevačica Anai, koja je uz Kool&Gang jedini strani izvođač u decembru (ne računajući muzičare sa prostora nekadašnje SFRJ).

Ništa manje burni neće biti ni dani uoči same Nove godine. Verovatno najveći muzički spektakl od ponuđenih događaja u decembru biće nastupi čuvenog violiniste Stefana Milenkovića i legendarnog makedonskog gitariste Vlatka Stefanovskog u Sava centru. Dovoljno je napomenuti da dvojica virtuoza čak i repertoar drže u strogoj tajnosti kako bi faktor iznenađenja bio što veći. Istovremeno će u Ustanovi kulture Vuk Karadžić svoju seriju koncerata započeti Darko Rundek, koji sa svojim Cargo orkestrom (ovaj put samo u trio varijanti) promoviše novi album „Plavi avion“. Sam kraj godine (29. decembar) rezervisan je za legendarnog bubnjara Dragoljuba Đuričića kojeg Beograd godinama nije imao priliku da čuje. Dan kasnije, takođe u Sava centru, muzički decembar biće zaključen nastupom slavnog glumca, pesnika i muzičara Radeta Šerbedžije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari