Vanesa Mej biće prva inostrana muzička zvezda koja će ove godine nastupiti u Srbiji (ne računajući legendarnu pevačicu nekadašnje Jugoslavije Terezu Kesoviju). Britanska violinistkinja će sa svojim bendom nastupiti u Beogradskoj areni 27. februara u okviru koncertne promocije kompilacije najboljih hitova „The best of Vanessa Mae“, na kojoj se nalazi i jedna nova kompozicija „Art of War“, koju je objavila prošle godine. Evropsku turneju započela je još u septembru u Nemačkoj, a kako naglašava, cilj joj je da ovaj put obiđe i one sredine gde nikada nije bila.


Iako spada među najbolje violiniste na svetu, Vanesa Mej je u probijanju na stazi slavnih prvenstveno isticala svoje ženske atribute, pa se tako i danas od strane koncertnih promotera najavljuje kao „atraktivna i seksi violinistkinja“. Svetsku slavu je stekla još kao dete kada je sa 13 godina ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je izvodio violinske koncerte Betovena i Čajkovskog. Sviranje sa simfonijskim orkestrima poznato joj je još od devete godine. Autorsku muziku počinje da pravi već sa 16 godina izvodeći na električnoj violini neobičan miks klasičnog, rok, pop, džez i tehno zvuka. Iako joj niko nikada nije osporavao muzički talenat, Vanesa Mej od prvog albuma ima i kritičare koji joj zameraju što kopira Najdžela Kenedija, da neopravdano sebi daje za pravo da „kvari“ klasičnu muziku izvođenjem u rok i pop aranžmanima i da na sceni više liči na manekenku nego na ozbiljnog muzičara. Obožavaoci njenog dela ističu da je ona jedinstvena pojava na svetskoj muzičkoj sceni, a da su izgled i ženstvenost koju naglašava samo plus, kao neki dobar začin glavnom jelu, u stilu – lepo za čuti, ali i videti. Fanovi Vanesine muzike zaista jesu navikli na to da njeni koncertni nastupi odavno prevazilaze puko muziciranje i pevanje. Ona je na svim turnejama u ovom milenijumu svirala, pevala, ali i igrala, pa čak na sceni izvodila i pojedine baletske tačke, uz sve to oskudno i atraktivno obučena, uz pratnju ženske plesne grupe.

Do 2006. bila je praktično neprestano na turnejama, izvodeći klasične i svoje kompozicije, a onda je odlučila da sve do sada napravi pauzu. Iste godine našla se na listi najbogatijih mladih izvođača sa zaradom od preko 32 miliona funti od koncerata i prodaje 10 miliona albuma širom sveta, čime retko koji violinista može da se pohvali. Na svojim nastupima svira električnu „zeta jazz“ violinu, ali i klasični model Guadagnini iz 1761. godine čija se vrednost procenjuje na više od 300.000 evra. Prodaja karata za njen nastup u Beogradskoj areni počeće sutra po cenama od 3.100, 3.500, 3.900 i 4.500 dinara.

Vanesa Mej kroz vreme

* 1978. rođena u Singapuru kao Vanesa Mej Vanakorn, a sa 18 godina dodala je i prezime svog očuha, Niklson.

* 1982. majka Čen Mej, kineskog porekla, razvodi se od njenog biološkog oca Varaponga Vanakorn, koji je sa Tajlanda, i udaje se za Britanca Grahama Niklsona.

* 1988. prvi nastup sa simfonijskim orkestrom na muzičkom festivalu Schleswig-Holstein u Nemačkoj.

* 1991. ulazi u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je izvodio violinske koncerte Betovena i Čajkovskog. Novootkrivena planeta u Mlečnom putu dobija naziv „10313 Vanesa Mej Vanakorn Niklson“.

* 1996. objavljuje prvi album sa autorskom muzikom „The alternative record“.

* 1998. nastupa na otvaranju Pesme Evrovizije u Birmingemu.

* 2006. ulazi na listu najbogatijih mladih izvođača sa zaradom od preko 32 miliona funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari