Sve više muzičara priključuje se bojkotu američke države Arizona zbog nedavno usvojenog izuzetno restriktivnog zakona o emigrantima. Bojkot Arizone pod sloganom „Zvučni štrajk“ podrazumeva da muzičari u ovoj državi neće održavati koncerte sve dok sporni zakon ne bude ukinut.

Frontmen grupe Rage Against the Machine, Zak de la Roha, prvi je inicirao bojkot Arizone, a do sada su mu se, pored članova njegovog sastava, pridružili i Kanije Vest, Kris Rok, Buili Breg, Sonic Youth, Conor Oberst, Massive Attack, Nine Inch Nails, My Morning Jacket, DJ Spooky i Throwing Muses i mnogi drugi (spisak svih muzičara možete pogledati na www. thesoundstrike.net). Ali, na drugoj strani nalaze se i muzičari koji smatraju da se takvom vrstom bojkota Arizone neće postići željeni efekat, odnosno da će ispaštati samo fanovi koji možda i nisu za uvođenje rigoroznog zakona o emigrantima. Jedan od glavnih aktivista protiv spornog zakona, Čarli Levi, napisao je otvoreno pismo muzičarima u kojima ih moli da „ne bojkotuju u potpunosti Arizonu“.

– Izbegavanje nastupa u Arizoni može unazaditi slobodu govora i sprečiti slobodnu razmenu ideja i mišljenja. To je upravo ono što žele oni koji su doneli onakav zakon o emigrantima. Zato vas molim da svi grupno dođete u Arizonu i napravite zajednički koncert na kojem ćete ljudima poslati poruku da na sledećim izborima smene vlast koja ograničava ljudska prava – poručio je Levi u pismu muzičarima.

Zak de la Roha je međutim odbacio molbu Levija objašnjavajući da smatra da se jedino štrajkom može skrenuti pažnja i ostatka javnosti SAD jer ako budu svirali u Arizoni onda niko neće ni primetiti šta se zapravo u toj državi dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari