Čuveni britanski gitarista i nekadašnji vođa grupe Dire Straits – Mark Nofler, beogradskoj publici je u utorak predstavio svoj novi solo album „Privateering“ (Gusarenje), objavljen u septembru. Beogradska Kombank arena bila je u najvećoj meri popunjena sredovečnim i nešto mlađim poštovaocima Noflerovog „lika i dela“, pa i roditeljima sa decom, koji su ih doveli da bi čuli bar deo opusa Dire Straitsa.

Ipak, izgleda da je to bilo i najveće razočaranje za fanove ovog značajnog muzičara. Bend sastavljen od ostrvskih muzičara iz Škotske, Velsa, Irske, Engleske… odsvirao je „samo“ tri pesme Straitsa – „Romeo and Juliet“, „Telegraph road“ i „So Far Away“. Ono što je ovaj vremešni majstor gitare (64) uradio, bilo je da je pametno između pesama provlačio tako dobro poznate rifove Straitsa, da bi zatim prelazio na noviji opus, koji nimalo po kvalitetu ne zaostaje za onim što je godinama radio sa Straitsima.

Nofler je od raspada Straitsa prešao na potpuno drugačije muzičko istraživanje u odnosu na ono što je radio sa bendom s kojim je ostvario planetarnu popularnost – koketiranje sa irskim i škotskim folk zvukom, uz kombinaciju čistih tonova njegove čuvene električne gitare, koju svira bez trzalice, odnosno prstima. Bilo je dosta zamerki posle koncerta da je Nofler previše solirao, ali se zaboravlja da je on solo gitarista i da je ime i stvorio upravo na tim legendarnim solažama.

Svetsku premijeru imala je pesma „5.15 am“, ali je to ostalo neprimećeno. Ono što je bilo primećeno jeste da Nofler nije ostvario nikakav kontakt s publikom. Zašto je to čudno? Zato što je reč o izvođaču koji važi za jednog od najboljih muzičkih pripovedača (story teller) na svetu, a sasvim je sigurno da bi i beogradska publika želela da čuje koju reč o nastanku pesama sa novog albuma ili bar koje dodatno objašnjenje za par starih pesama, a da ih nije znala. Ovako je ispalo da je Nofler sa bendom odradio koncert za svoju dušu. Ipak, Nofler je ispunio obećanje s početka koncerta da će „svirati dokle god budu mogli“. A svirali su duže od dva sata, što je potpuno neuobičajeno za zvezde njegovog kalibra.

Nije ostalo neprimećeno ni to da je jednom broju posetilaca važnije bilo da snime mobilnim telefonom njegov nastup, ne bi li ga postavili na Fejsbuk ili Jutjub, nego da uživaju u muzici. Ali svako ima neke prioritete u životu. Najvažnije je, ipak, da je Beograd upisan na Noflerovu mapu turneje drugi put zaredom. Što reče jedan posetilac – Čak i kada bi svirao Cecine ili Karleušine pesme, ta muzika bi imala smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari