Muzički i modni trendovi kruže, a želja za dobrom zabavom ostaje - Kako se provodilo nekada i sad 1Foto: Carlos LujáN / Zuma Press / Profimedia

Kako se partijalo u prošlosti – kako danas zapitao se hrvatski magazin Index.hr ali i dao odgovr na pitanje ukazujući da se neke stvari poput stila odevnog i muzičkog smenjuju, dok neke uvek ostaju iste.

– Žanrovi, tehnologija i odeća su glavne razlike između mladih nekoliko generacija unazad i danas. Sve ostalo je isto. Buntovnost i želja da se razlikujemo od starijih, a posebno roditelja, obeležavaju gotovo sve generacije. Istraživali smo kako su se mladi nekada zabavljali, a kako to rade danas – kažu iz Index.hr.

Iako se klubovi razlikuju, formula za dobar provod je svuda ista, a posebno u regionu, te zato prenosimo njihovo istraživanje.

Muzički i modni trendovi kruže, a želja za dobrom zabavom ostaje - Kako se provodilo nekada i sad 2
Foto: Germán Lama / ContactoPhoto /Profimedia

Otkačene osamdesete

Hrvatsku klupsku scenu osamdesetih godina karakterisala je rok i pop muzika. Mladi, večito željni dobre zabave, druženja i glasne muzike, jedva su čekali koncerte Prljavaca i Crvene jabuke, razmenjivali su ploče sa hitovima Sindi Loper, Madone ili Majkla Džeksona, a nove singlove „skidali“ su snimajući ih sa radija na kasetu.

Večernji izlasci planirani su danima unapred. S nestrpljenjem se iščekivao novi plakat koji je najavljivao koncert u klubu Kulušić, kultnom mestu koje je ugostilo Pixies i dalo polet brojnim domaćim izvođačima kao što su Film, Idol, Azra, EKV, Đavol i drugi. Klub je bio zanimljiv jer je imao galeriju koja je gledala na plesni podijum. Zabavljalo se i u Salonu i Lapidariju.

Nošene su vesele boje i šare i nikuda se nije išlo bez farmerki i puf rukava.

Lude devedesete

Došle su devedesete i donele sa sobom neke nove generacije i običaje. Sa zvučnika su treštali Nirvana, Backstreet Boys, Faithless, Severina, Colonia, E.T., Kasandra… Popularna druženja održavala su se u mestima Boogaloo i Akuarius.

Muzički i modni trendovi kruže, a želja za dobrom zabavom ostaje - Kako se provodilo nekada i sad 3
Foto: Carlos LujáN / Zuma Press / Profimedia

Krajem decenije pojavio se Astralis, muzički program koji je vremenom postao važna karika u razvoju rejv fenomena i subkulture kod nas. Bio je to svojevrstan odgovor na nasilne događaje u našoj zemlji, jer je zasnovan na frazi PLUR, koja označava mir, ljubav, jedinstvo, rejv, odnosno mir, ljubav, jedinstvo, poštovanje. Hiljade mladih okupilo se na podijumima za igru i uživalo u energiji pokreta, zajedništva, nenasilja.

Program je održan u brojnim klubovima, ali su svi želeli da ga dožive u prostoru The Best. Obrve su se ponovo istanjele, a nosile su se kožne jakne, ogrlice i široka odeća. Rođena je nova subkultura čije tragove vidimo i danas.

Elektronske dvehiljadite

Novi milenijum nije mnogo uzdrmao noćnu scenu. Elektronska muzika je nastavila da dominira, ali se sve više pažnje poklanjalo vizuelnoj atmosferi kluba, svetlosnim efektima i opremi. Razvili su se žanrovi kao što su haus, tehno, trans, drum and bass ili hip-hop.

Klub Papaia postao je jedan od najpoznatijih na plaži Zrće koji je leti okupljalo mlade. Tu su nastupili brojni svetski poznati di-džejevi, a pristizali su i turisti iz raznih zemalja sveta. Osim njihovih, po zidovima su izlepljeni posteri Britni Spirs, Avril Lavin, The Pussicat Dolls, Eminema, Vesne Pisarović…

Muzički i modni trendovi kruže, a želja za dobrom zabavom ostaje - Kako se provodilo nekada i sad 4
Foto: Carlos Luján / ContactoPhoto / Profimedia

Kada devojke za zabavu nisu bile u kupaćem kostimu, nosile su farmerke niskog struka ili kapri pantalone i štikle. Uspomene su beležene malim digitalnim kamerama, a na sastanke su se nosili i mobilni telefoni, ali su retko bili opremljeni kamerom.

A kako je danas?

Neko novo doba

Kamera mobilnog telefona je jedan od neizostavnih sastojaka dobrog provoda. To je gotovo jednako važno kao i odeća. Njime se beleži svaki trenutak, od pripreme do afterpartija. Ponekad je u moru ruku u vazduhu teško naći onu bez te male stvari. Fotografije i video snimci koji nastaju postali su deo iskustva i same zabave. Ako je nekada bilo važno biti viđen, sada je važno da mladi stvaraju svoj imidž.

Pored toga, savremena tehnologija je postala sredstvo za brzu i efikasnu komunikaciju, otkrivanje novih stvari, istraživanje okoline i povezivanje sa istomišljenicima iz raznih krajeva sveta.

Iako još ima rokera, sluša se hip-hop, rep i trap. Predvode ih muzičari sa „otkačenim“ imenima poput Hiljsona Mandele, Z++, Tejlor Svift, Bijonse… Njihova muzika se više ne prodaje na nosačima zvuka kao što su ploče, CD-ovi ili USB memorija i ne kopira se, već se konzumira putem „striming“-a. Skoro svemu se može pristupiti odmah, samo treba da imate internet vezu.

Muzički i modni trendovi kruže, a želja za dobrom zabavom ostaje - Kako se provodilo nekada i sad 5
Foto: Siniša Obrenić

Sami muzičari i dalje idu na turneje i pune sale, ali umesto velikih intervjua odgovaraju na komentare svojih pratilaca na društvenim mrežama.

Zanimljivo je kako se s vremena na vreme ponovo pojavi neki davno popularan modni trend. Tako sada farmerke visokog struka zamenjuju one koje smo videli da je Britni nosila pre 20 godina, a sve zahvaljujući trendsetericama društvenih medija.
Nešto je ostalo isto.

Međutim, promene u načinu odevanja i dominantnom muzičkom žanru logičan su sled za generaciju koja, kao i njeni prethodnici, samo želi da bude buntovna i drugačija i da se iskaže na svoj način.

Trendovi – i muzički i modni – kruže redovno, a želja za dobrim provodom ostaje konstantna. Međutim, interesantno je da je za sve generacije pivo prvi izbor pića pri izlasku, i uprkos brzoj promeni trendova, uspelo je da ostane neizostavni deo veselih druženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari