Mikser festival i ove godine u svom muzičkom programu predstavlja bogatstvo muzičkih žanrova i senzibiliteta – od duhovne muzike preko world music-a i džeza, do garažnog i hard roka, dok su kasni večernji sati rezervisani za klabing. Posetioci Mikser festivala uživaće podjednako u kvalitetnom zvuku iskusnih majstora i tek stasalih mladih muzičkih snaga. Više od 60 izvođača iz Srbije, regiona i sveta nastupiće tokom šest festivalskih dana na tri bine: Mikser House, Depo Stage i Converse Get Dirty Stage.


Na ceremoniji otvaranja festivala, 28. maja, u 20.30 u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod) nastupiće Akademski hor Collegium musicum. U Mikser House-u će se odvijati program Mad Hatter Sessions, koji će predstaviti džez, world music i rege izvođače, uz primese savremenog elektro zvuka. Svetsku premijeru imaće regionalni muzički projekat No Land’s Men, čije ime simbolično predstavlja činjenicu da članovi dolaze sa različitih strana: Skoplje, Beograd, London, Split, Priština, Kruševac. Povezuje ih zajednički muzički jezik, na kojem se sporazumevaju putem emocija, zaraznih ritmova i lokalnih muzičkih idioma.

Na Depo Stage-u, u Travničkoj ulici, svaki dan je drugačije koncipiran. Od nove garage rock atrakcije Straight Mickey and The Boys, ustoličenih predstavnika alternativnog rok zvuka Nežnog Dalibora, Obojenog programa, DLM-a, Kande, Kodže i Nebojše, preko nosilaca hip-hop kulture u Srbiji, kao što su Lou Benny MC, BKO, Vatra DJs, Prema i Ike, do zvezda klabinga i nosilaca elektronskog zvuka MKDSL i FLIP-a, Noise Destruction i Marka Nastića, publika će moći da čuje kako zvuče najaktuelniji izvođači različitih muzičkih pravaca na domaćoj sceni.

Na Converse Get Dirty Stage-u preovlađivaće gitarski zvuk. Mikser festival i Converse predstaviće mlade nade regiona – odabrane na Soundtruck call konkursu, na kojem je učestvovalo više od 80 izvođača. Bendovi koji će nastupiti dolaze iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske i Makedonije. Bend čiji nastup ostavi najbolji utisak na Mikser žiri i publiku, biće nagrađen izdavanjem albuma koje je obezbedio Mascom records. Converse Get Dirty Stage je novi uzbudljivi koncept, koji korespondira sa temom festivala (Tranzit), pa se program odvija na dva kamiona, koji će biti pozicionirani na uglu ulica Braće Krsmanović i Mostarske. Ovaj program odslikava jednu od misija Miksera, a to je povezivanje mladih kreativaca iz regiona. Detaljan program sa satnicom može se naći na zvaničnom sajtu festivala www.mikser.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari