Osim bogatog dnevnog programa koji će se održati u Domu omladine Beograda od 21. do 23. marta, Resonate festival će domaćoj i inostranoj publici omogućiti da uživaju u muzičkim ostvarenjima nekih od najuticajnijih muzičkih umetnika današnjice: publici će se predstaviti Pantha Du Prince, Mouse on Mars i DJ Dinky.

Pantha Du Prince će nastupiti u Velikoj sali DOB-a 21. marta od 21 sat. Iza ovog imena se krije vizionar pod imenom Hendrik Weber, čovek koji je revolucionarnim potezom lansirao zvuk koji sam naziva „Sonic House“ – miks elektronskih bitova, akustični odsviranih melodija i ambijentalnih zvukova. Nemački autor, producent i DJ, već desetak godina je prisutan na sceni, prvobitno uglavnom poznat po tvrđim house i minimal techno zvucima, vezan za hamburšku etiketu Dial, a u poslednje vreme predstavljen kroz čuvenu londonsku izdavačku kuću Rough Trade. Najnoviji, revolucionarni projekat „Elements Of Light“ (2013), u saradnji sa Bell Labaratory, otvara novu oblast u kojoj se elektronska muzika ukršta sa 50 pravih zvona, stvarajući simfoniju za akustične i digitalne udaraljke. U Beogradu će nastupiti pevajući uživo i semplujući, rastavljajući alternativni rok na sastavne delove i kreirajući intimni tehno pred nama.

Mouse on Mars, duo iz Kelna i jedan od najvažnijih umetničkih kolektiva digitalne generacije, nastupiće uživo 22. marta od 21 sat u Velikoj sali DOB-a u proširenom sastavu, sa gostujućim bubnjarem, što obećava posebno dinamičnu noć. Sredinom devedesetih zahvaljujući svoja tri prva albuma definisali su mogućnosti nove elektronske muzike, gradeći most između tog zvuka i Krautrocka, koga je sa sobom sedamdesetih donela prva nemačka autentična rok generacija. Debi album „Vulvaland“ je doneo potpuno novo sazvučje, u kome su se svirani delovi ukrštali sa elektronskim u neverovatnom miksu gde nije bilo važno odakle dolazi koji zvuk. Mešavina digitalnog i analognog koju su oni prvi formulisali potom je poslala njihov zaštitni znak na izdanjima koja su preokrenula naše shvatanje muzike. U savremenom čitanju paralelne pop istorije cela jedna generacija savremenih autora okreće se opet njima kao inspiraciji i putokazu šta je sve sa pesmom dozvoljeno uraditi. Umetnička vizija ovog dua i dalje je elektronska zvezda vodilja mnogima, pa na najnovijem albumu „Parastrophics“ (2012) ujedinjuju snage sa sjajnim Modeselector, mladim berlinskim tvorcima base-techna. Poslednje večeri festivala 23. marta nastupiće DJ Dinky – underground zvezda, za smeli clubberski kraj Resonate festivala. Karte za muzički program Resonate festivala su ograničene i u prodaji su po ceni od 1.300 dinara po koncertu za nastupe Mouse on Marsa i Pantha Du Prince i mogu se kupiti na blagajni Doma omladine Beograda. Karta za nastup DJ Dinky je u prodaji po ceni od 600 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari