Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 1

Svakog petka portal Danasa preporučuje kako da narednih sedam dana provedete opuštajući se uz muziku. Pogledajte šta je sve najavljeno od muzičkih dešavanja za naredni period.

petak 23. februar  – OLEG KIREJEV

Mesto: Velika sala SKC, Beograd

Vreme: od 20 časova

Udruženje „Kulturna inicijativa“ i Studentski kulturni centar predstavljaju niz koncerata „Džez priče sa Olegom Kirejevim“.  Džez priče su koncerti i kratki eseji o muzici, sjajnim izvođačima, susretima i utiscima koje Oleg Kirejev priča pre nastupa njegovog kvarteta ili kvinteta.

Poznati džezmen iz Rusije, nominovan za nagradu Gremi, čiji su albumi objavljeni u SAD-u i među najboljih su 100 prema muzičkim listama američkih džez radio stanica, Oleg Kirejev, nastupiće u SKC, a program „Zlatna era džeza“ usmeren je na publiku od  šest godina starosti, pa su deca dobrodošla.

petak 23. februar  – ZEMLJA GRUVA

Mesto: SubBeerni Centar, Beograd

Beogradska grupa „Zemlja gruva“, koja ove godine obeležava deceniju rada, nedavno je predstavila i novi singl „Plodni dani“ sa aktuelnog albuma „Šta stvarno želiš“.

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 2

Koncert je upriličen zapravo sa povodom da se obeleži desetogodišnjica, ali i da se predstave nove pesme.

petak 23. februar  VATRA

 Mesto: Amerikana Doma omladine Beograda, Beograd

Vreme: od 22 časa

DJ kolektiv Vatra proslaviće svoj 7. rođendan, a kao gosti će nastupiti CAKE Beats iz Novog Sada. Vatra je DJ kolektiv koji čine byp_, Inspektor, Fake Casual & 50Grass. Nastao je 2011. godine sa idejom da promoviše rap & rnb zvuk i veoma brzo njihove žurke postale su omiljene među ljubiteljima ovih muzičkih žanrova.

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 3

Redovno pune klubove u gradu, a vrhunac dosadašnjeg rada je bio nastup na glavnoj bini Exit festivala 2015. godine.

subota 24. februar  KRAFTWERK

 Mesto održavanja: Štark Arena, Beograd

Nakon izuzetno uspešne svetske turneje 3-D koncerata, elektro-pioniri Kraftwerk nastupaju 24. februara u Štark Areni. Spajajući muziku i performans, Kraftwerk 3-D koncerti predstavljaju pravi „Gesamtkunstwerk – potpuno umetničko delo“. 

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 4

Njihove kompozicije, koje koriste inovativne tehnike, sintetičke glasove i kompjuterizovane ritmove, imale su ogroman uticaj na međunarodnom nivou i u čitavom nizu muzičkih žanrova: od elektro muzike do hip-hopa, od tehna do sintpopa.

Svojim živim nastupima Kraftwerk – Ralf Hiter, Hening Šmic, Fric Hilpert i Falk Grifenhagen – ilustruju svoje verovanje u odgovarajući doprinos kako čoveka, tako i mašine.

subota 24. februar  – GILE I MAGIC BUSH

Mesto: SKC Fabrika, Novi Sad

Vreme: od 21 čas

Rok muzičar Srđan Gojković-Gile i bend Magic Bush održaće koncert pod nazivom „Retko svirane pesme“. Biće pesama iz filmova, koje je Gile radio za “Kako je propao rokenrol” i “Crni bombarder”, iz saradnje sa Vladom Divljanom, nekih solo pesama, ali i pesama Električnog orgazma koje retko sviraju, a neke čak nikad nisu svirali uživo.

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 5

Prilikom prošlogodišnjeg humanitarnog koncerta Eve Braun u DOB-u, Gojković je imao priliku da prvi put nastupi u pratnji Magic Busha, i kaže da mu se „jako dopala kombinacija sa njima, nešto je drugačije od onoga sa Električnim Orgazmom“.

Nastavši na temelju kultnog Beatles tribjut benda The Bestbeat, Magic Bush je prošle godine objavio debitantski album „First…“, a trenutno ga čine gitaristi Damjan Dašić i Marko Ćalić, bubnjar Vladimir Jevtić i basista Ivan Stanković.

subota 24. februar  – EYOT

Mesto održavanja: Kulturni centar, Novi Sad

Vreme: od 19 časova

Izvan žanrovskih ograničenja, niški sastav Eyot donosi eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, uvezujući različite stilove u jake i kompaktne kompozicije.

Sastav je održao preko 100 koncerata u više od 20 zemalja širom sveta. Dosad su objavili četiri albuma: „Horizon“ (Ninety and Nine Records/Constantinus, 2010), „Drifters“ (Neuklang, 2013), „Similarity“ (Ninety and Nine Records, 2014), kao i prošlogodišnji album Innate, za inostrano (Ninety and Nine Records) i srpsko tržište (Metropolis Jazz).

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 6

Muziku i aranžmane za album „Innate“ potpisuju Dejan Ilijić i Eyot. Album je snimio Stiv Albini u čikaškom studiju Electrical Audio. Sadrži sedam kompozicija koje spajaju džez, rok, ambijentalnu i klasičnu muziku, oslanjajući se na folklor Balkana i istočne Evrope. Većina njih je neparnog ritma, te slušalac može da čuje tradicionalne lestvice i harmonije kroz čitavo ostvarenje. Zapravo, ovo je savršena mešavina starog i novog, Istoka i Zapada, po čemu je Eyot između ostalog postao prepoznatljiv od trenutka stupanja na scenu 2008. godine.

 subota  24. februar  – BOMBAJ ŠTAMPA

Mesto održavanja: Sala Amerikana Doma omladine Beograda

Vreme: od 21 čas

Bombaj Štampa, čuveni sarajevski pop rok bend, prvi put će nakon 28 godina održati svoj solistički koncert u Beograd. Đuro i ekipa će nastupiti sa hitovima poput „Kad si kupim mali motorin“, „Bolje letim sam“, „Često poželim“, „Uzalud me podsjećaš“, ali će se čuti i nove pesme  Bombaj Štampe.

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 7

Bend će na koncertu imati i specijalne goste koji će otpevati najpoznatije Štampine pesme.

utorak  27. februar  – KATARINA PEJAK TRIO

Mesto održavanja: Sala Amerikana Doma omladine Beograda

Vreme: od 21 čas

Katarina Pejak je kantautorka, pijanistkinja i pevačica koja trenutno živi i radi u Nešvilu (država Tenesi, SAD). Serija koncerata „Killing the blues“, nazvana po pesmi Roulanda Selija, je novi projekat  Pejak, čiji je repertoar sastavljen od pesama autora koji su uticali na njen stil pisanja, kao i na kantautorski stil uopšte: Tom Vejts, Bob Dilan, Džoni Mičel i mnogi drugi. Osim Katarine, trio čine i Ana Protulipac (bas gitara, glas) i Slaven Ljujić (bubnjevi).

Muzički vodič od 23. februara do 1. marta 8

U nameri da publici predstavi kantautorsku muziku koja izmiče žanrovskim odrednicama, Katarina će, u novim aranžmanima klavirskog trija, izvesti pesme muzičara koji su ušli u rokenrol istoriju, kao i onih koji tek sad postavljaju nove kriterijume za to šta je bluz, šta amerikana, a šta je „singer-songwriter“ muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari