Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 1

Kao i svakog petka, za vas izdvajamo neke od najinteresantnijih muzičkih događaja koji nas očekuju narednih sedam dana.

29.9. – Ispitni rok

Studentski kulturni centar Novi Sad predstavlja „Ispitni Rock“ petak 29. septembar od 20 časova SKCNS Fabrika. Nastupaju Neno Belan & Fuimens, Minstrel i Monohrom.

Zvezde večeri su Neno Blena & Fiumens, riječki sastav koji ove godine beleži 20 godina postojanja i nedavno su objavili novi singl „Zvijezda mog sna“ ua u izradi spota je učestvovala i briljirala beogradska umetnica Anamarija Vartabedijan. Pre Nena Belana & Fuimens nastupiće i legendarni brit pop bend iz Srbije, Minstrel koji je sredinom ove godine objavio novi album na kom se nalazi 17 pesama. Koncert će otvoriti najmlađi po postanku, ali i ne najmanje važni novosadski rokenrol bend Monohrom.

Iako je ranije događaj najavljen da će se održati na Štrandu, koncert se iz tehničkih razloga premešta u SKCNS Fabiku, Bulevar despota Stefana 5. Koncert je besplatan za sve posetioce, ali takođe ima i humanitarni karakter. Molimo posetioce da donesu plastične čepove i podrže akciju „Čepom do osmeha“.

29.9. – Festival Nisomnia

Festival Nisomnia održava se na Niškoj tvrđavi, a najavljeni su izvođači Ritam Nereda, Eva Braun, Stereo Banana, DJ Terry Lex, DJ Wasabi…

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 2

29.9. Festival „Zvuk Beograda“

U sali Amerikana Doma omladine Beograda u petak, 29. septembra biće održan festival „Zvuk Beograda“ na kojem će nastupiti bendovi Veliki prezir, Stray Dogg i Kralj Čačka.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 3

„Zvuk Beograda“ je koncertno veče izvođača koji su pronašli svoju publiku, imali rasprodate koncerte po najvećim dvoranama na našim prostorima i napravili generacijski talas u rokenrolu u Beogradu, ali i regionu. Ti bendovi su, između ostalog, Stray Dogg, Kralj Čačka i Veliki prezir. Nikada do sada ovi bendovi nisu svirali zajedno, na zajedničkoj koncertnoj večeri, pa će ovo biti prilika za ljude koji se pronalaze u zvuku i specifičnom senzibilitetu koji povezuje ova tri benda, da ih čuju na istom mestu – u Domu omladine Beograda.

29.9. – Kanda Kodža i Nebojša

Kultni Kanda, Kodža i Nebojša vraćaju se u baštu KST-a u Beogradu. Godinama unazad Kanda kodža i Nebojša koncertima u bašti KST-a dokazuju koliko im je ovaj kultni gradski prostor udoban. Kanda Kodža i Nebojša su aktuelni album „Uživo!“ objavili u martu ove godine i pomovišu ga širom regiona uživo.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 4

U KST-u će publika 29. septembra biti u prilici da se podseti kako izgledaju „Divni dani“, uveriće se da su „Kafane i rokenrol“ nerazdvojni, a desiće se verovatno i neki „Prekidi ponovo“… jer „Prekidi stvarnosti“ su kada je ovaj beogradski bend u pitanju neminovni – atmosfera na svakom njihovom novom koncertu sve prisutne odvede u neku novu neponovljivu dimenziju, navodi se u najavi koncerta.

30.9. – Demo bendovi čuvaju vatru 80-ih

Kao finalna programska celina petodelnog kulturlološkog projekta „Beograd voli osamdesete“ koju je ovog leta realizovao Božidarac, za Beograđane i goste prestonice će poslednjeg dana septembra od 21 sat biti upriličen još jedan besplatan večernji kulturni program: koncert dosadašnjih pobednika Bunt rok festivala, prvog televizijskog takmičarskog festivala demo bendova.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 5

Mladi autori i izvođači, podsetiće da zaslužuju epitet „čuvara vatre osamdesetih“, istovremeno prezentujući i sopstvena stvaralačka rešenja i izvedbe.  Tako ćemo, osim obrada muzičkih hitova iz pretposlednje dekade prošlog veka, čuti i kako autorski/ umetnički razmišljaju, stvaraju i zvuče- članovi demo bendova našeg doba, laureati Bunt rok festivala RTS-a. Na koncertu će nastupiti grupe VIVA VOPS, Kora i Empathy_Soul_Project.

Bunt rok festival je prvi televizijski rok festival čiji je cilj afirmacija domaće pop i rok muzike kao i formiranje nove srpske rok scene. Festival je logičan sled dugogodišnjeg postojanja rok emisije Bunt na RTS- u.

30.9. – Lazarath / Proslov / Become As One Live

Predvodnici novosadske punk hc thrash scene vraćaju se u novosadsku Fabriku da demonstriraju svoj crossover stil. Iza sebe imaju 50ak koncerata, par video singlova, jedan album „Fall Of Lazarath“ (2014) i jedan split album sa zagrebačkim Sentencima „Shoulder To Shoulder“ (2016), oba objavljena od strane SKCNS.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 6

Metal/hardcore bend sastavljen od članova sa ŽUxHC scene. Iza sebe imaju album „Provincije“. Uskoro snimaju novi materijal koji bi trebalo da izađe kao split EP sa novosadskim Ground Zero.

Become As One je melodični hardcore punk band iz Novog Sada osnovan 2012. godine. Posle trogodišnje pauze, 2016. bend postaje ponovo koncertno aktivan. Imaju jedno izdanje iza sebe, EP pod nazivom „Foundation Crack“ koji je izašao na kaseti. Upravo rade na novom materijalu koji bi trebalo da bude gotov do kraja meseca.

30.9. – VIOLENT CHAPTER // DECAYING WITH THE BOYS vol. 2

Počelo je kao proslava decenije benda VIOLENT CHAPTER, a nastavlja se kao tradicija i vizija. DECAYING WITH THE BOYS predstavlja sve vas koji sa nama učestvujete u ovom malom kultu.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 7

Pored domaćina Violent Chapter, na svirci će nastupiti i makedonski hardkor/metal sastav Smut, grčki modern death metal Kin Beneath Chorus, niški hardkor Suffering’s The Price i novosadski hardkor treš metal bend War Engine. Mesto: Dom omladine Beograda.

30.9. – Koncerti „Džez za DŽ“

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom beogradskom džez scenom, koji je započet 2013. godine, kroz serijal besplatnih koncerata „DŽEZ ZA Dž“.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 8

Jednom nedeljno, u redovnom terminu subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju najbolje najmlađe domaće džez izvođače. Ove subote nastupa naša istaknuta pevačica Irena Blagojević sa bendom, u specijalnom programu posvećenom stogodišnjici rođenja Ele Ficdžerald, 30. septembra (Amerikana).

4-7.10. – Belgrade Saxperience 2017// French Inspiration

Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom,m, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 9

Na prvom koncertu pod nazivom FRENCH INSPIRATION,  kojim će početi Festival, nastupiće nova zvezda džeza Igo Afetuš iz Francuske sa kvintetom našeg Uglješe Novakovića i specijalnim gostom fantastičnim Batistom Erbenom.

5.10. – Voivod

Legendarni kanadski prog/thrash metal sastav Voivod nastupiće premijerno u Srbiji, 5. oktobra u Domu omladine Beograda. Ove inovatore sci-fi metala, publika u Srbiji ugostiće prvi put, iako je Voivod na sceni od 1981. godine. Kao specijalni gosti nastupiće sludge/doom kvartet Earthship, koji će promovisati album Hollowed (Napalm Records, 2016.).

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 10
 
Prvi album War and Pain, Voivod je objavio 1984. godine, dok je EP Post Society poslednje studijsko izdanje izašlo 2016. godine za Century Media. Bend danas čine pevač Denis Bélanger Snake, gitarista Daniel Mongrain Chewy, basista Dominique Laroche Rocky te bubnjar Michel Langevin Away. Originalni gitarista Denis D’Amour Piggy preminuo je 2005. godine, dok je basista Jean-Yves Thériault Blacky bend definitivno napustio 2014. Bitno je napomenuti da je u Voivodu svirao i Jason Newsted Jasonic (ex-Metallica) sa kojim su snimili tri albuma.

25.9. – 8.10. – ArtLink festival

Četvrti ArtLink festival mladih talenata otvorio je koncertom na Kolarcu slavni violinista Stefan Milenković, a zatvoriće ga 8. oktobra trenutno najtraženiji violončelista na svetskoj muzičkoj sceni Ištvan Vardai.

Muzički vodič od 29. septembra do 5. oktobra 11

Oni će u Kolarčevoj zadužbini nastupiti sa orkestrom „ArtLink mladi virtuozi“. Festival „Artlink“, kao i prethodnih godina, predstaviće beogradskoj publici evropske zvezde klasične muzike i domaće muzičke zvezde u usponu, takođe i mlade talente čiji razvoj „Artlink“ godinama prati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari