Na zahtev brojnih fanova, jedan od najpopularnijih regionalnih bendova, grupa Elemental, vraća se u Srbiju i sviraće 8. marta u beogradskom Božidarcu, a dan kasnije, 9. marta, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Na koncertima koje će održati pod nazivom „Vertigo – konačni obračun“ u Božidarcu i u novosadskoj Fabrici bend se, posle trogodišnje promocije širom regiona, i zvanično oprašta od svog poslednjeg albuma.

Ovom prilikom ovdašnjoj publici predstaviće i neke od novih pesmama koje će se naći na novom, šestom studijskom izdanju planiranog za izlazak na proleće. I na beogradskom i na novosadskom koncertu podrška će biti pančevački sastav Iskaz, koji su i pre godinu dana bili gosti Elementala na njihovom rasprodatom koncertu u Božidarcu. O svemu tome pričala nam je Remi, pevačica grupe Elemental.

Imali ste brojne koncerte širom regiona na kojima ste promovisali poslednji album – da li ste zadovoljni uspehom i reakcijama publike?

– Apsolutno da! Mislim da je želja svakog benda da što više ljudi čuje njihovu muziku, da sviraju posvuda i da se publici sviđa ono što bend radi. Nama se dogodilo upravo to, da kucam u drvo, hehe… Prije desetak godina sanjali smo da sviramo izvan granica Hrvatske i to nam je i pošlo za rukom, ali u to smo uložili godine i godine rada i truda. Ovaj posljednji album „Vertigo“ zbilja je naišao na odobravanje i publike i glazbene kritike, tako da ne možemo biti ništa drugo osim prezadovoljni!

Krenuli ste od hip hopa, a danas je vaš zvuk mnogo širi i raznovrsniji, na poslednjem albumu reklo bi se i čvršći – da li možete iz ove perspektive da sagledate šta je tokom vremena uticalo na vas i put razvoja benda?

– Mislim da je za to najzaslužnije odrastanje – prvenstveno ono muzičko, jer slušajući raznorazne žanrove, dopuštaš sebi da vlastitu muziku gledaš malo više „izvan kutije“… Također, naše odrastanje na osobnoj razini imalo je dosta bitnu ulogu u promjenama zvuka benda iz albuma u album. S godinama drukčije gledaš na svijet, pišeš stihove iz drukčijih perspektiva nego što si to radio kad si imao 18, sam sebi dopuštaš da više eksperimentiraš i istražuješ. A i sebe poznaješ malo bolje, naučiš neke stvari putem… Na ovom posljednjem albumu „Vertigo“ smo prenijeli zvuk s pozornice na ploču. Mislim da je bend kliknuo bolje nego ikada i da se na albumu osjeti iskustvo koje smo kovali na pozornicama diljem regije.

U pesmama govorite o mnogim društvenim temama i problemima – da li mislite da muzika može nešto promeniti u svetu u kom živimo?

– Ne mislim da može promijeniti svijet na nekoj široj razini, ali može promijeniti naše unutarnje svjetove. Mislim da često nismo ni svjesni moći koju muzika ima – natjerat će nas na promišljanje, a za mene to je već dovoljna promjena. Ne treba biti pohlepan i tražiti maksi revoluciju, nismo mi takav narod… Dovoljna je ona sićušna revolucija koja se dogodi u svakome od nas kad čujemo određenu pjesmu ili stihove. Jedna pjesma ne može promijeniti svijet, ali može promijeniti razmišljanje jednog čovjeka.

Tekstovi su veoma bitan segment vaše muzike – da li vam jezičke barijere smetaju u prodoru van zemlje?

– Zapravo nam i ne smetaju. Sviramo po državama regije gdje se poprilično dobro razumijemo, tako da nemamo jezičnih problema. Nemamo nekih ambicija za probijanje zapadnih ili istočnih tržišta koja neće razumjeti o čemu pričamo upravo zbog važne uloge koju pridodajemo svojim tekstovima. A mislim da ni Shot ni ja nismo toliko ludi da sjedimo i prevodimo tekstove na engleski… Radije ćemo tu vrijeme i energiju utrošiti na stvaranje novih pjesama.

Na svakom albumu pomerate granice – da li možemo očekivati neke novine i na ovom koji je najavljen za proleće?

– Da, da i da! Očekujte nove, svježe pjesme, neki novi zvuk koji smo našli u posljednje dvije godine koliko radimo na novim pjesmama… Uvijek se trudimo sami sebe izazvati i iznenaditi, a nadam se da smo to i na ovom albumu uspjeli. Imam dobar predosjećaj, valjda i to nešto znači!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari