Džimi Hendriks nije živ već skoro tri decenije, ali ta činjenica, uslovno rečeno, ne sprečava ga da 8. marta ove godine objavi novi album.

Majkl Džekson nije morao toliko da čeka pošto je njegov neobjavljeni singl „This is It“ ugledao svetlost dana samo par meseci posle sahrane, a prošle nedelje u javnosti se pojavila i pesma „Another Day“ koju je pripremao zajedno sa Lenijem Kravicom.

Glavna nedoumica kod posthumnog objavljivanja albuma leži u pitanju da li bi preminuli umetnici zaista želeli da im se objave nedovršene pesme, odnosno u kom bi smeru uopšte išao krajnji aranžman i produkcija tih numera. Britanski muzički kritičar Mark Bomont nedavno je ukazao na činjenicu da je Majkl Džekson poslednji studijski album pravio čak 12 godina i da je veliko pitanje da li bi dozvolio da se „This is It“ u sadašnjem obliku pojavi u javnosti, pošto čak nije nameravao da je izvodi ni na zakazanoj povratničkoj turneji. Muzička industrija i porodice velikih zvezda međutim ne dele uvek ovakve stavove. Pošto je „kralj popa“ bio veliki perfekcionista i retko kada je u studiju snimao pesme koje nisu blizu svog konačnog izgleda, muzička industrija je brže-bolje odlučila da od singla „This is It“ izvuče maksimum tako što će ga objaviti na dvostrukoj kompilaciji najvećih hitova. Sestra Džimija Hendriksa Džejni nedavno je izjavila da je njen brat iza sebe ostavio više od 50 neobjavljenih pesama i da će ih ona u vidu novih albuma objavljivati na svakih nekoliko godina. Prvi album „Valleys of Neptune“ izaći će 8. marta. Na njemu će se nalaziti 12 pesama među kojima su i obrade numera „Sunshine of Your Love“ grupe Krim (Cream) i „Bleeding Heart“ Elmora Džejmsa.

Mnoge i danas velike muzičke zvezde, poput Džona Lenona ili Ričija Valensa, ovaj svet su napustile iznenada i prerano, te nisu stigli da ostave zaveštanje šta bi hteli, odnosno koga bi želeli da se lati završavanja i objavljivanja njihovog dela. Frontmen grupe Kvin Fredi Merkjuri spada među retke koji su unapred znali kada će otprilike umreti, te je zato poslednjih godina života snimio gomilu muzičkog materijala za koji je izričito tražio da kasnije bude objavljen. Tako se poslednji album grupe Kvin „Made in Heaven“, objavljen četiri godine posle Merkjurijeve smrti, ubraja među njegova najbolja dela. Sa druge strane, kada se „na silu“ objavi nedovršeni materijal može se dobiti i kontraefekat. Na osnovu demo snimka Džona Lenona iz 1977. godine za pesmu „Free as a Bird“ preostali članovi Bitlsa dosnimili su svoje delove i objavili ih 1995. na kompilaciji „Anthology“. Iako je album, ali i sam singl, izuzetno dobro prodovan, muzički kritičari pesmu su uglavnom ocenili kao prosečno Lenonovo delo, odnosno da je potpuno jasno zbog čega ju je držao u fioci iako ju je napisao tri godine pre smrti.

Koliko i smrt može biti unosan biznis najbolje govori podatak da su američkom reperu Tupak Šakuru duplo manju zaradu, u odnosu na posthumna izdanja, donele pesme objavljenje za života. Elvis Prisli je „kralj“ i na listi posthumnih zarada, gde već tri decenije ubedljivo drži prvo mesto. Prošle godine nesumnjivo je u „kralju popa“ Majklu Džeksonu dobio ozbiljnu konkurenciju.

Izdanja Dina Dvornika i Toše Proeskog

Album „Pandorina kutija“ Dino Dvornik je praktično skroz završio za života, a po njegovoj smrti urađeni su samo neki detalji u postprodukciji. Isto je i sa „The Hardest Thing“ Toše Proeskog, s tim što je po smrti makednoskog pevača objavljen i DVD sa njegovog koncerta u Beogradskoj areni. Na tržištu će se 25. januara pojaviti i album sa autorskim pesmama koje Proeski nije stigao da snimi za života, a koje izvode poznati muzičari poput Akija Rahimovskog, Borisa Novkovića…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari