Koncertna agencija Odličan hrčak i Pop depresija pozivaju na veliki beogradski koncert Velikog prezira u petak, 15. marta, u 21 sat u Domu omladine Beograda. Kada neka grupa postoji skoro dve decenije, lako je reći da više nema šta novo da ponudi i čime da iznenadi. Ali čak i površnim slušaocima je jasno da su Veliki prezir i Vladimir Kolarić Kole kao autor pesama i lider benda, specijalna pojava na srpskoj muzičkoj sceni.

Uvek spremni na promene i izazove, konstantno napredujući svirački, oni su svojim pesmama definisali celu jednu epohu. Veliki prezir je nedavno izdao novi EP koji promoviše na koncertima širom regiona, tokom poslednjih par meseci svirali su u Varšavi, Nišu, Rumi, Vrbasu i Novom Sadu, a pred beogradski koncert razgovarali smo sa Vladimirom Kolarićem Koletom.

  • Trenutno promovišete svoj EP „Svetlost i dim“ – kako ste zadovoljni reakcijama publike na nove pesme na dosadašnjim koncertima?

– Vrlo lepo, čak i više od toga. Mi intenzivno sviramo od izlaska ploče, i svugde je bilo jako lepo. Kao da se sve podiglo da neki viši nivo, u smislu razumevanja i podrške koju nam publika pruža. To je nešto što nam neverovatno puno znači i daje nam neki dodatni emotivni naboj, na svakom koncertu potpuno izgaramo i dajemo sve što možemo. To je jako lep osećaj, otvorene duše i toplina.

  • Da li biste rekli da na ovom EP-u li ima nekih promena u zvuku i lirici benda Veliki prezir u odnosu na ranija izdanja?

– Meni lično ovo izdanje najviše znači, baš zbog toga što smatram da su ove pesme jako čiste i jasne u smislu onoga što govore. Takođe, mislim da je ovo naše najbolje „zvučeće“ izdanje do sada. Čini mi se da smo uspeli da prenesemo tačno ono što smo hteli, u celom tom procesu stvaranja, snimanja i produkcije, mnogo stvari može da krene pogrešnim tokom. U ovom slučaju iskoristili smo sva iskustva iz prošlosti i uspeli da izbegnemo ishod koji nam se neće dopasti.

  • Poslednji album ste izdali 2009. godine – zašto ste se sad odlučili za EP a ne LP, da li možemo očekivati i album uskoro?

– Takav je bio splet okolnosti, možda je mogao da se desi i ceo album, ali bi onda taj proces još duže trajao. Ovo nam se činilo zanimljivo i u nekom konceptualnom smislu, jer izdanje ima neki lep zaokružen oblik, ima četiri pesme koje govore o različitim stvarima, a nekako su objedinjene u nekom našem muzičkom izrazu i jednoj emociji. Sve pesme govore o duhu i težnji da ga ne izgubimo.

  • EP je objavljen i na vinilu – zašto ste se odlučili za ovaj nosač zvuka?

– To je vrlo jasno i jednostavno. CD kao izdanje više nema nikakvog smisla zbog daunlouda, i vinil je bilo logično rešenje. Dakle, nema CD-a. Samo vinil i daunloud.

  • Kako će izgledati koncert u Domu omladine – šta ćete svirati? Najavljeni su i neki gosti?

– Mi beogradske koncerte uvek posebno nestrpljivo iščekujemo jer znamo koliko nam ta publika već godinama pruža. Svaki koncert u Beogradu je velika stvar za nas i unapred se radujemo. Za ovu priliku spremili smo sve ono što se od nas očekuje, plus neka iznenađenja u vidu gostiju koji će nam se pridružiti na bini. I neka tako i ostane, ko dođe čuće i videće.

  • Šta imate dalje u planu, hoćete li praviti neku turneju?
– Planovi su vrlo jasni, imamo nameru da sviramo što je više moguće i to je ono što će nas okupirati u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari