"Najbolji film koji sam napravio": Stenli Kjubrik jedan svoj film smatra savršenim 1Foto: WARNER BROTHERS - Album / Album / Profimedia

Kada je Stenli Kjubrik snimio svoj prvi film, Fear and Desire, nije uspeo da ostvari značajan uticaj u industriji.

Vrlo malo kritičara je moglo da predvi kako će se razvijati karijera tog reditelja. Osam godina kasnije, postigao je svoj prvi pravi uspeh s filmom Spartacus.

Od tada Kjubrik je snimao samo sjajne filmove, većinu njih možemo smatrati remek-delima. Od istorijske drame Barry Lyndon do horora The Shining, pokazao je da može da savlada svaki žanr. Ipak, jedan film smatrao je svojim najboljim delom – „Paklenu pomorandžu“.

"Najbolji film koji sam napravio": Stenli Kjubrik jedan svoj film smatra savršenim 2
Foto: WARNER BROTHERS – KUBRICK ESTATE – Album / Album / Profimedia

Film je izašao 1971, godine a radi se o adaptaciji romana Anthonyja Burgessa iz 1962. Priča je fokusirana na mladića Alekaa DeLarge-a, koji je sklon nasilju i kriminalu, podseća Index. hr

Uz to, ovo ostvarenje je uznemirujuće zbog čudne prirode Aleksovih zločina.

Na kraju Aleks je poslat na rehabilitaciju i korišćen kao zamorče u novoj metodi lečenja kriminalaca.

Prisiljen da gleda videozapise,da bi scena izgledala realistično, korišćeni su pravi držači za kapke.

U međuvremenu, njegova omiljena muzika, dela Ludviga van Betovena, prati snimke, stvarajući pritisak, odnosno,  pokušajvajući da ovom metodom   „ukroti“ Aleksa.

Dobro i zlo je centralna tema filma „Paklena pomorandža“ i savršena kombinacija crnog humora i horora. Kjubrik prikazuje Aleksa kao duhovitog, pametnog i privlačnog mladića, tako da publika želi da ostane uz njega tokom trajanja celog filma, čak i nakon svega što učini.

Kjubrik nas prisiljava na razmišljanje o ponašanju. Možemo li da postanemo dobri? Jesmo li rođeni dobri, samo da bismo se pokvarili? Ili smo rođeni pokvareni, a većina nas uči kako da postanem dobri kroz moralne lekcije i društvena pravila?

Kjubrik je bio impresioniran svojim radom na filmu i stim u vezi rekao New York Timesu: „Jako sam zadovoljan Paklenom pomorandžom . Mislim da je to najbolji film koji sam napravio. Ne vidim gotovo nijedan nedostatak u njemu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari