Američki bend A Place to Bury Strangers sviraće u nedelju, 13. oktobra, od 21 sat u Kulturnom centru Drugstore. Priča vezana za ovaj noise-rock trio vraća nas na početak novog milenijuma, preciznije 2003. godinu.

Oliver Ackermann – industrijski dizajner i član, tada tek rasformiranog, benda Skywave dolazi u Bruklin sa željom da pokrene malu kompaniju za proizvodnju ručno izrađenih gitarskih pedala. Danas, 10 godina kasnije, Death by Audio je jedna od kultnih američkih radionica za izradu custom-made gitarskih efekata koje koriste između ostalih i Nine Inch Nails, Wilco, U2… Pored toga, ovaj mali hangar vremenom postaje prostor za koncerte, izložbe i dom istoimene izdavačke kuće i danas predstavlja pravu malu znamenitost Vilijamsburga. Baš tu se počinju rađati A Place to Bury Strangers, a sa njima i zvuk nabijen eksperimentisanjem sa mogućnostima opreme, što je u Ackermannovom slučaju bilo u najmanju ruku logično.

Prva izdanja (tri vezana EP-ja za godinu dana) dolaze tek 2006. godine, a ubrzo zatim i veliki koncerti sa Brian Jonestown Massacre, kao i jednim od najvećih uticaja – Jesus and Marry Chain. Sve haotičniji i haotičniji nastupi u to vreme doneli su im titulu „najglasnijeg benda u Njujorku“, često korišćenu kao pojednostavljen opis ovog benda u muzičkoj štampi. Slede prvi album, turneje sa Black Rebel Motorcycle Club, Nine Inch Nails kao i velika britanska turneja sa MGMT, čiji je uspeh najverovatnije kumovao tome da sledeći album izdaju za kultnu ostrvsku etiketu Mute Records (Depeche Mode, Nick Cave and the Bad Seeds…) Do danas su izdali tri albuma, deset EP izdanja i gomilu singlova, svirali na svim krajevima planete, a predstojeći nastup biće im prvi pred beogradskom publikom.

Podrška na ovom, kao i na ostalim koncertima tokom ove evropske turneje, biće Bambara. Ovaj bruklinski sastav već svi vide kao neku vrstu naslednika APTBS, a njihov album Dreamviolence jedan je od najzanimljivijih albuma ove godine. Lokalna podrška biće im Halftones. Karte se u pretprodaji mogu nađu u Bivšem baru (Kosovska 32) po ceni od 800 dinara. Na veče koncerta cena karte biće 1.000. Organizacija http://supersizeshe.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari