Beogradska grupa XANAX objavila je CD izdanje albuma „Ispod površine“ u produkciji muzičke etikete Fusion Records iz Moskve i Ammnoite records, čija će se koncertna promocija održati večeras od 21 sat u Domu omladine. Na albumu se nalazi 10 pesama (plus četiri remixa) koje su bile na različitim top listama u prethodne dve godine, a pesma „Svetli dan“ je uvrštena u pet najboljih singlova 2010. godine od strane čitalaca Popboksa. Pilot singl za pesmu „Svetli dan“ našao se i na top listi regionalnog MTV-ja, više nedelja je bio na listi zagrebačkog radija 101 i 8080online, a spot je emitovao i ruski TV kanal A1. XANAX predvodi pevačica Sana Garić, čija energija i scenski nastup publiku na koncertima ne ostavljaju ravnodušnom. Bend su osnovali Sana i gitarista Vladimir Krakov početkom 2009. u Beogradu.


Povodom debi albuma i njegove koncertne promocije pevačica Sana i gitarista Kraka iz benda XANAX odgovorili su nam na nekoliko pitanja.

  • Iako ste mlad bend, u sastavu imate muzičare koji iza sebe imaju karijeru u poznatim beogradskim grupama – ko su sve članovi XANAX-a?

Sana: Članovi benda su Vladimir Krakov Kraka (gitara), Dušan Zdravković (bas), Miroslav Ćatić (bubanj) – to je naša nova ritam sekcija, a album su odsvirali Ninoslav Filipović i Dejan Milojević – Kid, Borko Borac (saksofon) i Nebojša Mrđenović (semplovi, elektronika) inače član Beogradske filharmonije i dugogodišnji saradnik bendova Presing, KKN, Darkwood Dub i drugih.

Kraka: Hvala na komplimentu. Mladost je stanje duha. Imamo u bendu troje zaista mladih – Sanu, basistu Dušana i bubnjara, Mišu; i još trojicu mladolikih – saksofonistu Borka, elektroničara Nebojšu i moju malenkost.

  • Kako biste okarakterisali zvuk XANAX-a?

Sana: XANAX je interesantan spoj gitarskog zvuka sa elektronikom i elementima dub-stepa, postrocka i trip hopa.

Kraka: Zamislite koktel od nekoliko sastojaka – jedan je nežan ali istovremeno oštar i temperamentan, kao kalua, to je Sanina ličnost; sebe doživljavam kao burbon, sastojak koji svakom spoju daje harmoniju ali i žestinu; imamo vrhunsku ritam sekciju – stabilnu kao neki odličan beli rum; tu je i džin – Borkov saksofon, i tonik – elektronika koju je kreiralo više ljudi. Svaka od ličnosti koje su učestvovale u pravljenju naše muzike dala je deo svog karaktera, a sve su to veoma živopisni ljudi. Neće se svakome dopasti, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

  • A poetiku?

Sana: Album se zove „Ispod površine“ po naslovnoj numeri sa albuma koja govori o ljubavi i o tome da kad zagrebemo malo dublje ispod površine otkrivamo ko je ustvari kakav čovek, kao i da ne treba donositi zaključke na osnovu prvog utiska. Neki od tekstova su direktna kritika onih koji vode društvo. Pesma“Sedma sila“ to dobro oslikava. Odlučili smo da ne ćutimo o tim stvarima.

  • Dobili ste ugovor sa koncertnom agencijom Icecream Disco i izdavačkom kućom Fusion Records iz Moskve – kako je došlo do toga?

– Primetili su nas kad smo svirali na Avant Music Summer Act festivalu, ponudili su nam da izdamo album za njihovu izdavačku kuću Fusion records…i tako je cela priča polako krenula da se odvija.

  • Dosta vodite računa o stajlingu – koliko je taj vizuelni momenat bitan za imidž benda?

Sana: Sigurno nije od presudnog značaja, najbitnija je muzika. Sve ostalo je manje važno, ali je lepo ako postoji.

Kraka: Ni premalo ni previše. Kada obučeš makar neki karakterističan element kostima kao što su narandžaste naočari, poruka je „Sad sam neko drugi“, pravila obične stvarnosti suspendovana su na neko vreme, dok traje šou. Kada to uradi nekoliko ljudi odjednom, oni kreiraju neki zajednički mikroprostor po sopstvenim pravilima. To je vrlo inspirativna igra.

  • Kako će izgledati vaš koncert u Domu omladine?

Sana: Dođite – pa će te se iznenaditi onim što vidite (smeh).

Sredinom jula istočnoevropska turneja

Sastav Xanax ostvario je značajan uspeh na istočnoevropskom tržištu. Nakon gostovanja na prestižnom moskovskom alter festivalu Avant Music Summer Act u junu 2011, beogradski sastav je dobio ugovor sa moskovskom koncertnom agencijom i izdavačkom kućom Icecream Disco (www.icecreamdisco.ru) koji se sada materijalizuje u vidu izdanja i istočnoevropske turneje na koju XANAX kreće sredinom jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari