Nick Cavefoto: Megan Cullen

U iščekivanju 18. studijskog albuma “Wild God” Nick Cave & The Bad Seeds objavili su novi singl “Frogs”.

„Wild God“ izlazi 30. avgusta, a pre singla “Frogs” izašla je pesma po kojoj je album i imenovan.

Putovanje ka stvaranju albuma „Wild Dog“ počelo je pozamašnim epom „Frogs“.

Prve reči koje je Kejv napisao za album bile su snažno evokativne, sa referencom na prvo ubistvo u Bibliji, Kainovo ubistvo Avelja.

„Uvodom u nedelju kada je kleknuo i zdrobio glavu svog brata koskom/ Velika mi je privilegija da te otpratim kući“ – napisao je Kejv u pesmi, a ovaj upečatljiv kuplet postao je uvodni red pesme i postavio ton za slike i teme koje su usledile.

– Čista bujnost pesme kao što je ‘Frogs’, uvek mi mami veliki je*eni osmeh na lice – kazao je Kejv povodom pesme.

Kroz deset numera, bend se igra između konvencionalnog i eksperimentalnog, praveći zaokrete i skretanja koja pojačavaju bogatu sliku i emocije u Kejvovim duševnim narativima. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem i uzletom.

Postoje trenuci koji nežno dotiču prošlost Bad Seeds-a, ali su prolazni, i služe samo da obogate neumornu i nemirnu pokretačku silu benda.

Album je producirao Kejv, zajedno sa Vorenom Elisom (Warren Ellis), a miks potpisuje Dejvid Fridman (David Fridmann). Kejv je počeo pisanje albuma za Novu Godinu 2023. godine. Na snimanjima u Miravalu u Provansi i Soundtree-u u Londonu, Bad Seeds su dodali svoju jedinstvenu alhemiju, uz dodatne nastupe Kolina Grinvuda (Colin Greenwood, bas) i Luisa Almaua (Luis Almau, najlon žičana gitara, akustična gitara).

„Wild God (Divlji Bog)… nema zaje*avanja sa ovim snimkom. Kad udari, udari. Podiže te. Pomera te. Volim to kod njega.“ – kazao je Nik Kejv.

„Wild God“ će biti objavljen na Bad Seed u saradnji sa Play It Again Sam, na streaming platformama, CD-u i standardnim i limitiranim vinil izdanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari