Niko NikolićFoto: Dunja Maksimović

„Ako pružim ruku, ako uhvatim ti dah…“ Harizmatični kantautor Niko Nikolić objavljuje singl „Kopači zlata“, četvrti i poslednji pred izlazak albuma „Privatni indigo“.

Pesma je dostupna na svim digitalnim platformama, a video u režiji Dunje Maksimović pogledajte na YouTube-u.

„Pesma „Kopači zlata“ je najbolji primer višeznačja sa kojim se igram u svojim pesmama. Ona pliva između dve krajnosti melanholije, na makro i mikro nivou, opštem i ličnom. Tekst govori o velikim tragedijama i preispitivanju lične odgovornosti. Glavna inspiracija za pesmu je nesreća koja se dogodila u rudniku Soko pre dve godine. Pored toga zanimljive su mi bile rudarske legende iz knjige „Sedam strahova“ Selvedina Avdića, ili životna priča pesnika Mikloša Radnotija. Svi ti uticaji su se dobro uklopili u mračni amerikana stil. Sa druge strane, imam svoj život, i neretko opterećen tuđim patnjama ne razmišljam o bližnjima za koje trebam biti tu. Od svih pesama na albumu, „Kopači zlata“ su najkontemplativniji“, analizira Niko Nikolić inspiraciju za pesmu.

Niko Nikolić je alter ego Pavla Nikolića, mladog muzičara iz Beograda. Krajem 2020. godine objavio je debitantski album „Drugo mesto“ (Više manje zauvijek) koji je dobio odlične kritike sa više strana, a u prvi plan često je istican Nikov glas koji je „ponekad prodoran kao glas Zdravka Čolića, a češće šaptav kao kod Sufjana Stivensa i Bona Ivera“. Novi album „Privatni indigo“ nam donosi skok u kvalitetu, ali i skok u nepoznato. Niko Nikolić je na novim pesmama precizno radio slagajući velike oblande ekspresivnih i jednostavnih stihova, umotanim u besprekoran aranžmanski i muzički kolač. On nam donosi svedočanstvo o svetu koji se dešava ovde i sada. Pre „Kopača zlata“ objavljene su pesme „Zvezda koja mi treba“, „Plava refleksija“ i „Modrovrana“, a sve će se naći na novom albumu, zajedno sa još šest potpuno novih hitova.

Album „Privatni indigo“ nastao je u saradnji sa producentom Srđanom Popovom (Sergio Lounge), a predstavlja i drugo dugosvirajuće izdanje Zelenog kačketa, podetikete u okviru kolektiva Pop depresija-Kišobran-Anderklas, posle debija šabačke grupe LU „Ne mogu ništa sam“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari