nikolas bedosFoto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Francuski reditelj i glumac Nikolas Bedos osuđen je na godinu dana zatvorske kazne, sa još šest meseci uslovne kazne i obaveze da prođe kroz lečenje.

Nikolas Bedos dobio je ovu presudu zbog seksualnog napada na dve žene tokom prošle godine, a povodom tri različite optužbe.

Reditelj, čiji filmovi su La Belle Epoque, OSS 177: From Africa With Love i Mr & Mrs. Adelman, optužen je na sudu u Parizu zbog tri različita incidenta u periodu od 2018. do 2023. godine.

On se na izricanju nije pojavljivao, a od tri optužbe, za jednu je oslobođen, dok mu je za dve određen pritvor.

Sudije je tražio jednogodišnju presudu i obavezan prolazak kroz lečenje, ali ostaje da se vidi da li će Nikolas Bedos zaista ići u zatvor zbog francuskih zakona.

Naime, kada su u pitanju presude kraće od dve godine, obično drugi sudija određuje koliko od dodeljene kazne optuženi mora da provede u zatvoru, a koliko se može rešiti putem drugih mera poput kućnog pritvora.

Prva pritužbu podnela je u junu prošle godine 25-godišnja žena, koja je optužila Bedosa da joj je prišao u klubu i stavio joj ruku na međunožje.

Druga pritužba došla je od konobarice koja je radila u tom istom lokalu, a koja ga je optužila da ju je poljubio u vrat dok je bio pijan u maju 2023.

Treća optužba, klasifikovana kao seksualno uznemiravanje, podneta je kada ga je treća žena optužila da ju je pratio u WC tokom žurke kod zajedničkog prijatelja i pljunuo na nju kada je odbila udvaranje.

NIkolas Bedos rekao je na saslušanju u septembru da se ne seća incidenta iz juna prošle godine, kategorički odbio tvrdnje da je seksualni predator i rekao da je njegovo ponašanje posledica alkohola.

Tada je napomenuo da već dobrovoljno ide na lečenje zbog prekomernog korišćenja alkohola.

Nakon vesti o tri optužbe, mnoge druge žene su izašle u javnost sa tvrdnjama koje datiraju sve do 1990-ih godina, ali su one odbačene zbog francuskog zakona koji žrtvama daje između 6 i 20 godina da prijave seksualno nasilje.

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari