Sve je počelo u jednom stanu na Banovom brdu. Negde između traganja za odgovorom šta uopšte traže na bini, šta će im instrumenti u rukama i otkud ta i tolika ljubav prema rok muzici – nastala je grupa Plišani mališan.


– Kumovi smo mu Vukašin Basarić i ja, ali ne mogu da se setim otkud nam ideja za naziv grupe. Možda je u tom stanu bila neka igračka. Ipak, muzika koju pravimo definitivno nije u skladu sa našim imenom – kaže za Danas gitarista ovog benda Ivan Kovačević.

Te 2002. godine, neposredno posle osnivanja imali su i prvi nastup na humanitarnom koncertu u Gornjem Milanovcu, ali je publika tek od skoro počela da ih primećuje i da njihov rad smatra interesantnim. Kovačević to objašnjava češćim nastupima u poslednje vreme. Plišani mališan je relativno mlad bend, ali se njegovi članovi više od dvadeset godina bave muzikom i još uvek iza sebe nemaju objavljen album. Logično je pitanje – šta ste čekali do sad?

– Još nisu legle pare od prve gaže – šaljivo odgovara Kovačević i dodaje:

– Čekamo da neko usavrši vremensku mašinu i da se istom vratimo u period kad je bilo prirodno ući u studio i snimiti ploču.

Njihovu muziku je teško kategorizovati. Ona, kako kažu, predstavlja istraživačku avanturu na tragu preživljavanja. Alternativno, eksperimentalno i začinjeno sa dosta gitare. Ako bi ipak pokušali da definišemo ono što ovi momci stvaraju rekli bi da je to muzika nastala pod jakim uticajem bendova kao što su Sonic Youth, Dinosaur Jr, Nirvana…

Uprkos tome što se retko koji rok sastav u Srbiji te 2002. godine nije mogao pohvaliti činjenicom da živi od svog rada (a ne može ni danas), Plišani mališan odlučuje da se pojavi na sceni i da se bori za publiku i muziku za koju kažu da neće umreti.

– Zamazali smo im oči pričom u stilu, čoveče, sviraj sa nama i sledeće godine u ovo doba bićemo milioneri. Od tada je prošlo sedam godina, nemamo ni cvonjka u džepu, ali smo toliko zavoleli ovaj nomadski život da nam pare nisu bitne – napominje Kovačević.

Prema njihovom svedočenju nikad ne odbijaju pozive za nastupe, ali i dalje ostaju andergraund i neshvaćeni. Za tako nešto okrivljuju marginalizovanost rok muzike u Srbiji i neobaveštenost i ukalupljenost mlađe publike. Uprkos činjenici da je njihov rad za širu muzičku scenu neprimetan oni i dalje u svojim pesmama, čije tekstove piše vokal i gitarista Đorđe Novaković, poručuju svima da „ostanu ovde“. Entuzijazmu kod ovog benda nikad kraja. Svedoci njihovih nastupa kažu da im je dovoljna električna i bas gitara, bubanj i neko ko će pevati da bi napravili neponovljivi doživljaj. To je trenutno i jedini način na koji se promovišu.

Jutjub kao alternativa

Činjenica je da Plišani mališan još uvek nije izdao album, ali svi oni koji žele da ih čuju mogu to da učine na jutjubu gde ima nekoliko njihovih pesama. Do sada su uglavnom nastupali u svom rodnom gradu Gornjem Milanovcu i u Beogradu, ali obećavaju da će svirati gde god im se ukaže prilika.

Članovi benda

U bendu sada sviraju vokal i gitarista Đorđe Novaković, bubnjar Mirko Šćepanović, bas gitarista Boban Kecović, gitarista Ivan Kovačević. Kroz bend su prošli i oni koji su ga na neki način oblikovali i usmerili, a to su Nenad Vidojević koji je svirao bubanj, gitarista Veljko Vukadinović, vokal, gitarista i klavijaturista Predrag Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari