Posle fantastičnog prijema kod publike na nastupima Disciplin A Kitschme na skoro održanom Exit festivalu, na čijoj etiketi je DAK objavio album „Uf!“u skraćenom free download obliku, ovih dana se u Srbiji pojavilo i CD izdanje albuma u integralnoj verziji, pod okriljem diskografske kuće PGP RTS. Grupa je takođe potpisala ugovor i sa Croatia Records, tako da će se CD licencno pojaviti i na teritoriji Hrvatske i Slovenije.


– Pre svega treba objasniti situaciju oko novog albuma, pošto nekima nije jasno: ono što je na Exitovom sajtu postavljeno za besplatni download je skraćena, novonastaloj situaciji prilagođena, verzija albuma. Dakle, sve pesme dostupne za download traju između tri i četiri minuta, dok su na CD-u u svojoj pravoj dužini, između šest i devet minuta. To nam je i bila ideja vodilja pri snimanju albuma: odsvirali smo sve strofe i refrene u prvih četiri minuta, da bi se kasnije otisnuli u neobuzdani jam-session – kaže povodom albuma lider grupe Koja.

On dodaje da je koncept albuma danas prilično narušen, naime, autor ne vidi mnogo razloga za album na kojem se nalazi deset ili više novih pesama, pošto je moguće daunloudovati samo jednu, dve ili koliko neko želi pesama, dakle, ne znači nužno da će neko daunloudovati ceo album.

– Ako dodamo na to i hendikep u kojem mi ovde još uvek jesmo, a to je nemogućnost kupoprodaje klikom preko neta, na čemu se download i zasniva, shvatićemo da jedan autor danas ima jako malo podstreka, naime, oduzeta mu je jedna od motivacija pri kreiranju nečeg novog, nečeg što ima početak i kraj – objašnjava Koja.

Na albumu „Uf!“ pored Kuzme, tu je i gost na kongama (Ronald Anžur), kao i Đorđe Lukić Rahaja na australijskom primitivnom instrumentu didjuridu. Album je sniman u studiju Banana sistem, snimatelj je bio Branislav Petrović Banana, koji je otpevao i prateći vokal u pesmi o neukusu. Miks i mastering su urađeni u studiju Prljava soba Gorana Vukojčića, a postmastering kod Vlade Negovanovića u studiju Sky. Do kraja leta diskografska kuća Odlični Hrčak odštampaće album i na vinilu, tako da će posle petnaestak godina, jedan album Discipline ponovo biti objavljen i kao gramofonska ploča.

Uspešni nastupi na Exitu

Nastupi Disciplin A Kitschme na Exitu su bili vrlo uspešni, sa nama je svirao i Jurij Novoselić Kuzma na električnom klaviru, inače nekad i saksofonista u Disciplini kičme, koji je bio gost i na snimanju albuma, dodavši još jednu boju celokupnom zvuku i izrazu ove grupe. Svirali smo u dva navrata, na Main stage-u, zajedno sa Big Audio Dynamite, što mi je posebno drago, kao i na Exit Music Live bini, što je bio deo dogovora oko daunlouda. Po reakciji mnogobrojne publike ispred Main stage-a, koja je npr, složno sama otpevala stihove pesme „Neukusu treba reći NE“, a koju je mogla da čuje jedino preko neta, shvatio sam da nam je sve zajedno ovo uspešan potez – kaže Koja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari