Ovogodišnji Mikser festival, pod sloganom „Povratak u budućnost“, biće održan od 25. do 29. maja u silosima Žitomlina, gde će nastupiti šansonjer Arsen Dedić, sedam bendova će svirati odabrane pesme jugoslovenskog rokenrola, a Darkwood Dub će izvesti svoj prvi album „Paramparčad“. U okviru muzičkog programa festivala biće obeleženo 20 godina od raspada SFRJ i 30 godina od „vrhunca jugoslovenskog Novog talasa“, za koji je uzeta godina 1981.


– Ove koincidencije povele su nas na put razmišljanja o tome koliko je ono što se dešavalo uoči raspada nekadašnje zemlje, uticalo na izvođače koji danas vode našu scenu – navode organizatori festivala.

Festival će otvoriti Arsen Dedić koji će u pratnji Mateje Dedića izvesti repertoar zabeležen na njegova prva tri albuma između 1969. i 1973. godine (Čovjek kao ja, Arsen II, Homo Volans). Bendovi Neočekivana sila, Jarboli, Veliki prezir, Zemlja gruva, Svi na pod!, Vrooom i Petrol, izvodiće izbor pesama sa odabranog albuma ex-Yu rocka i svoj aktuelni autorski materijal. U okviru festivala nastupiće i Darkwood Dub koji će odsvirati svoj prvi, kasetni album „Paramparčad“, obeležavajući 20 godina od svog prvog nastupa, u proleće 1991.

Posle ponoći, na glavnoj bini Mikser festivala odvijaće se program Elektro Mikser, u okviru kog nastupaju Greg Wilson, John Tejada, dok će tokom vikenda nastupiti Mungolian JetSet, koji čine Paul Nyhus (DJ Strangefruit) i Knut Saevi, pripadnici norveške klupske i džez scene, i Optimo (Espacio), čiji su članovi Britanci JD Twitch i JG Wilkes. Podršku će im pružiti Marko Nastić, Tijana T, Homeboy Live i drugi. U okviru Dis-patch zone, nastupiće Mark Ernestus iz Berlina i MC Lay iz Senegala, dok će centralna tačka ovog dela programa biti ViceVerse bina, gde će nastupati srpski i američki izvođači koji učestvuju u istoimenom projektu. Pridružiće im se i brojni domaći muzičari i DJ-evi, kao i petnaest autora koji su izabrani na Soundscapes konkursu. Celokupan muzički program Mikser Dis-patch zone obuhvatiće čak 42 nastupa tokom pet dana Miksera, u širokom rasponu od ambijentalnog roka, minimalne elektronike, audio-vizuelnih nastupa, futurističkog afora ili hip hopa, preko bogate palete klupskih pravaca sve do najsvežijih urbanih stilova iz svih krajeva planete. Svi sadržaji su besplatni za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari