Oasis će očigledno gledati samo najbrži, a da li se sećate da je Lijam Galager nastupio na Exitu 1Lijam Galager u Novom Sadu, foto: Exit

Oasis se okuplja, karte su već rasprodate, a i ako ih nađete koštaju pravo bogatstvo.

Oasis je najavio turneju, kojoj će moći da prisustvuju samo srećnici jer karata više i nema. Ali, ako ste bili srećnici mogli ste Lijama da čujete u Novom Sadu.

Na taj koncert vraća nas Žikica Milošević svojim tekstom.

Samuel Goldwyn, jedan od tri suvlasnika MGM studija (Metro-Goldwyn-Meyer), umeo je da svakome ko dođe na razgovor kod njega, na pitanje da li će producirati film, uz smeh da odgovor „Definitely maybe!“ ili „Definitivno možda!“, sa svojim nezaobilaznom jidiškim humorom donesenim iz rodnog Minska. Pre tačno 3 decenije, Oasis je stupio na scenu debi-albumom istog imena, koje se dopalo Noelu Gallagheru, a zatim je sve dobilo mitske proporcije. Godine 2009, bend se raspao zbog irske krvi zavađene braće, i mislili smo da nikada nećemo čuti pesme Oasisa uživo na našoj voljenoj Tvrđavi. A onda je Liam Gallagher započeo solo karijeru i došao na Main Stage te 2017. godine. I čuli smo te pesme. Ovo je podsećanje na taj magični koncert u „slavnoj r’n’r godini“ gde su na Glavnoj bini te godine bili i The Killers i The Jesus and Mary Chain.
I to smo ih čuli tako što je došao jedan od nemirne braće Gallagher, onaj koji je više Oasis-pesama otpevao (da se podsetimo, obojica braće pevaju u tom bendu) – mlađi, Liam. Nakon što je izvređao svog brata koji mu je napravio sve pesme kojima se proslavio, 2009. uzeo je ostatak benda i nazvao ga Beady Eye. Zanimljivo je da je pre 15 godina „ostatak Oasisa“ bio zapravo ceo bend Ride iz Oksforda, poznat po shoegaze hitovima, ali nekako u toj novoj formaciji zvanoj Beady Eye, Liam nije uspeo da napravi nijedan prepoznatljiv hit svetskih razmera, iako je bend bio solidan. A Noel je okupio druge muzičare i napravio High Flying Birds. Koje izgleda da nisu toliko visoko poletele, jer iako je Noel majstor pravljenja melodija, njemu je falila harizma njegovog brata.

Pre tog Exita ’17 ceo bend Ride je rekao da je dosta „bidiajovanja“ i otišli su iz benda da bi… obnovili sami sebe, i eno ih – Ride snima i svira punom parom i 2024. a Liam odlučuje da, kao Morrissey posle raspada The Smithsa nađe svog Stephena Streeta, da nađe nekog ko bi mu mogao praviti pesme. Hitove. I uspeo je, te 2017. godine je 1. juna izdao spektakularni singl, debi pod svojim imenom i prezimenom, pod nazivom „Wall of Glass“. Apostol drskosti je odmah okupio ekipu i počeo da svira svoj neizdati, a snimljeni album As You Were (oktobar iste godine, Warner Bros.), zajedno sa par singlova Beady Eyea i naravno, Oasisa.

Oasis će očigledno gledati samo najbrži, a da li se sećate da je Lijam Galager nastupio na Exitu 2
Lijam Galager na Exitu, foto: Exit

Izašao je u parki, svojoj omiljenoj garderobi, gegajući se dok hoda kako inače to radi i bez svetala pozornice. Doneo je natpis Rock’n’Roll koji je edukativno pokazivao publici, verovatno da bi u eri elektronskih izvođača bez bunta pokazao da je bunt i „bad boy” stav sa bukom gitara važan. Rekao sam drugaru do sebe – garant će početi koncert sa Rock’n’Roll Star – prvo, ta pesma otvara prvi album, a drugo, kako drugačije da se predstavi Liam Gallagher? No nonsense! Rokenrol zvezda sam, i vi ste tu, i to je to. Liam nam je pevao pola Oasis, pola nove stvari od kojih je doduše izbacio samo dve, euforičnu Wall of Glass i baladu Chinatown. Viknuo nam je „You’re f***in’ beautiful!” To je za njega, možda, vrhunac izražavanja emocija, šalili smo se. Masa se tiskala, bilo je nemoguće naći nekog ko je na 5 metara od vas. Ne samo da je Main te godine u vreme Liama bio – istinska gužva, nego gusta gužva. Ali neka.

U 15 pesama koje je izveo (na setlisti koja mi je dopala šaka posredstvom mog gitariste i Exitovog fotografa Vovke video sam da je bilo predviđeno 16) našle su se i „gigantske“ pesme Oasisa: osim Rock’n’Roll Star, tu su bile jednako furiozna Morning Glory, romantična Slide Away i otvarajuća sa trećeg albuma, Be Here Now, recimo. I tu kreće naša paranoja – mi znamo da neće otpevati Live Forever, jer tu ima pomoć Noela, da neće pevati Don’t Look Back in Anger, jer mu je previsoka i nju ionako peva Noel. A da li će otpevati Wonderwall? Rekao je jednom prilikom da je to toliko „izraubovana“ pesma da ne može više da je peva. Iz publike bilo dranja “Wonderwaaalllll!” i… onda su, kao poslednju pesmu, odsvirali nju. Znao sam da će se to desiti čim su ostali sami on i gitarista sa akustičnom gitarom.

Oasis će očigledno gledati samo najbrži, a da li se sećate da je Lijam Galager nastupio na Exitu 3
Lijam Galager u Novom Sadu, foto: Exit

Posle je rekao da nema šanse da ne svira tu pesmu jer nije „kao neki“ (mislim da se i dalje svađa sa Nirvanom i Kurtom Cobainom koji nije hteo da svira Smells Like Teen Spirit u inat, a koje je jednom prilikom nazvao depresivnim ljudima koji se ne kupaju) pa da se inati sa voljenom publikom. Drski Irac u belim patikama i blesavom šorcu i duksu koji su sada modni brend, zato što ih on nosi. OK, Liam je rock’n’roll, bez incidentnih ljudi kao on bilo bi nam dosadno.
Noel je shvatio da je njegov brat ono što nosi masu, a da njegovo inaćenje da ne obnovi bend (Liam je rekao da će se pomiriti kad god mu brat to poželi), ne donosi nikome dobroga. Liam je posle napisao na Twitteru (to je „devojačko” mreže X) da smo bili „biblical”. I poručio nam „Na mestu voljno!” (ime albuma). Liam f***ing Gallagher.

Evo ih opet u sedlu, pomirene braće. Kreću sa Britanskih ostrva kao Oasis. Kažu da će to postati svetska tura – čekaju se novi datumi i nove zemlje. Možemo li se i mi nadati da će i nas ”zakačiti” ta tura? Definitivno možda, napisao je Žikica Milošević u svom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari