Grupa Obojeni program nastavlja sa koncertnim aktivnostima nastupima u beogradskom klubu Gan danas i sutra. Osnovani 1980. kao posledica novotalasne slobodoumnosti i dečačkog (kulturnog) avanturizma Obojeni program su odrasli na finoj hrani sastavljenoj od najsmelijih muzičkih sastojaka britanskih muzičkih pravaca new wave i punk.

Izlizane ploče na polici Branislava Babića Kebre, jedinog preostalog člana iz originalne postave, rečito govore o tome kom nasleđu ovaj sastav pripada – The Fall, Wire, Magazine, Joy Division, Slits, Pop Group, Raincoats. Dugi niz godina Obojeni program su radili u sasvim smeloj postavi bas, bubanj i glas. Na to se nadovezalo i sasvim smelo shvatanje uloge pevača – jednolična naracija (belački rep) iz koje su iskakali refreni sa zaraznim melodijama. Upravo su melodije koje su se mogle pamtiti i slike iz tekstova, koje su se urezivale u pamćenje, bile ono što je konačno 1990. podiglo Obojeni program među svima poznate, a ne underground atrakcije ovdašnje rok muzike. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bpW2ixas9E4]

Obojeni program su jedna od onih grupa kod kojih su tekst i muzika neodvojiva celina. Suština Kebrine kreativnosti upravo je u vanredno uspelom spajanju srpskih reči i rok ritma u istu sliku, u isti izliv energije. Njegovim rečima – suština je u emociji – Obojeni program su, u stvari, svih ovih godina bili (i ostali) na glasu kao najemocionalniji bend u državi. Obojeni program je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTV-u u emisiji 120 minutes 1993. godine i jedini koji je imao čast da ga slavni John Peel predstavi u njegovim radio-emisijama i na njegovoj plejlisti. Godine 2003. bend se pojavio kao predgrupa britanskom bendu Placebo na njihovom beogradskom koncertu.

Obojeni program nedavno je snimio novi spot za numeru „Kako to misliš: mi?“, koji je kao i prethodni video-spotovi za pesme „Da li smo naučili živeti u kapsuli“, „Samo da ti kažem postalo je sve nevidljivo“ i „Svaka definicija gubitak je slobode“ i „Problem ne postoji“ premijeru doživeo na njihovoj Fejsbuk strani. Spot je režirao i snimio Jovan Milinov Toba, sa kojim bend sarađuje dugi niz godina. Radi se o petom singlu sa još uvek aktuelnog albuma istoimenog naziva. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GjPxJ7tQQKU]

Branislav Babić Kebra izlaže svoje crteže u galeriji New Moment u Beogradu do kraja godine. Pretprodaja ulaznica za koncerte po ceni od 800 dinara je u Kafe-klubu Šikarica, Skadarska 22, i prodavnici ploča Pinball Wizard Records, Makedonska 30. Početak oba koncerta najavljen je za 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari