Ovo je vrh u trubačkom svetu, i verujem da ćemo sad dostići slavu jednog Bobana Markovića koji je popularan svuda na zemaljskoj kugli – kaže za Danas Dejan Petrović iz Dubokog kod Užica, koji je preksinoć proglašen za Prvu trubu sveta, na premijernom međunarodnom takmičenju trubača u Guči. Pored njega, u kategoriji najboljeg orkestra na svetu, proglašen je sastav Ekrema Mamutovića iz Vranja, dok su ostale nagrade osvojili francuski, makedonski, ruski i austrijski orkestar.

– Da bi se osvojio vrh, potreban je rad, red i disciplina, to mi je ostalo od pokojnog ćala, dede i pradede koji su takođe bili trubači. U septembru izdajem dva CD-a, jedan trubački sa srpskom muzikom i našim kolima, dok će drugi biti rokenrol sa trubačima, dakle obrade Dip Parpla, Stinga, Stonsa… Sting je inače moj omiljeni muzičar – kaže Petrović dodajući da se u Užicu posle njegovog proglašenja celu noć slavilo, stiglo mu je hiljade SMS čestitki, a na bini mu je lično čestitao i Boban Marković.

– Očekivao sam neku nagradu, ali ne Prvu trubu sveta. Potpuno sam se izgubio, potrčao sam, čak sam se i okliznuo na bini i pao, ali to je bio deo koreografije – šali se Dejan koji je sa orkestrom, posle proglašenja, desetinama hiljada ljudi okupljenim na stadionu u Guči, odsvirao trubačku verziju „Bože pravde“.

Na takmičenju je inače učestvovalo 12 orkestara iz deset zemalja, a odluku o pobednicima doneo je međunarodni žiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari