Od rođenja Džona Lenona prošlo 80 godina 1Foto: Vikipedija

Na današnji dan, pre 80 godina, 9. oktobra 1940. godine, u Liverpulu je rođen muzičar Džon Lenon iz legendarne britanske pop grupe Bitlsi.

Džon (Vinston) Lenon bio je pevač, kompozitor i gitarista grupe „Bitls“. Njegova kreativna karijera je imala i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva.

Lenon i drugi član Bitlsa Pol Makartni su duboko uticali na razvoj rok muzike, ali je Lenon važio za dušu i um „Bitlsa“ i za života je postao ikona 20. veka, a njegove pesme su rangirane među najbolje i najslušanije svih vremena.

Njegove najpoznatije solo pesme su „Imagine“, „Jealous Guy“, „Give Peace A Chance“. Lenon je pevao i svirao gitaru, klavijature, harmoniku i bas gitaru.

Od rođenja Džona Lenona prošlo 80 godina 2
Foto: Pixabay/ LouiseBrodeur

Bitlsi su komercijalno najuspešnija i kritički najpriznatija postava u istoriji popularne muzike, sa ukupno 1,1 milijardom prodatih ploča. Važe i za najušpeniju pop rok grupu svih vremena.

Lenon je posle raspada Bitlsa 70-ih godina bio najčuveniji Bitls, pre svega zbog svojih pacifističkih stavova ali i veoma zapažene muzičke karijere.

Lenona je 8. decembra 1980. godine u Njujorku, na zaprepašćenje svetske javnosti, ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen.

Umetnika je bio je oženjen Sintijom Pauel s kojom je imao sina Džulijana, a drugog sina, Šona, imao je iz drugog braka, s kontroverznom japanskom umetnicom Joko Ono čije je prisustvo obeležilo krizu i raspad muzički već umornih „Bitlsa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari