– Pobednik 55. Sabora trubača u Guči je Saša Krstić iz Zagužanja, koji je na preksinoćnom finalu pred punim stadionom drugi put zaredom osvojio titulu Prva truba Dragačeva. Nagrada publike „Zlatna truba“ pripala je Bojanu Krstiću iz Vladičinog Hana, a za najbolji orkestar proglašen je sastav Nenada Mladenovića iz Vranja.

Nagradu “Od zlata jabuka” za najizvornije muziciranje koju već šest godina dodeljuje dnevni list Danas, osvojio je Orkestar „Barka“ iz Knjaževca. Njima je ovo drugi put da dobiju Danasovo priznanje, a kako kaže šef orkestra Miloš Veličković, to im je pre četiri godine bila prva nagrada na Saboru trubača u Guči, i odskočna daska posle koje su osvojili još nekoliko vrednih trubačkih priznanja.

Iznenađenje ovogodišnjeg Dragačevskog sabora jeste to što nijedna nagrada nije pripala nekom orkestru ili trubaču iz zapadne Srbije. Prema rečima člana žirija Veljka Ostojića, jednog od najboljih srpskih trubača, pokazalo se da su ove godine “južnjaci” za tri koplja iznad “zapadnjaka”.

– Znam da će se mnogi naljutiti, ali ovde se iznad svega ocenjuje kvalitet. Mi koji smo osvajali priznanja za “zapadnjake”, Dejan Petrović, Dejan Lazarević i ja, više se ne takmičimo u zvaničnoj konkurenciji, tako da se čeka neko novi ko će “povući” trubače sa “zapada”. Podsećam, da kada sam ja 2004. osvojio Prvu trubu, pre toga devet godina to nije uspelo nijednom trubaču iz zapadne Srbije. Tako da je takvih perioda bilo u istoriji Sabora – kaže Ostojić.

Prema rečima predsednice Opštine Lučani Vesne Stambolić, Sabor je protekao u najboljem redu, a prisustvovalo mu je nekoliko stotina hiljada ljudi.

– Puna Guča, puno veselja, čarobne trubačke noći i veličanstven vatromet na kraju obeležili su naš festival. Zahvaljujem se i policiji koja je učinila da se svi saboraši osećaju bezbedno – rekla je Stambolićeva.

Dragačevski sabor završen je sinoć koncertom Balkanike i ovogodišnjih pobednika.

 

Rasim, Velja i Maja

Sem Rasima Ljajića, koji je otvorio Sabor, ove godine u Guči nije bilo političara u zvaničnim posetama festivalu kao prethodnih godina. U petak je na stadionu primećen Velja Ilić, dok je u subotu na ulicama Guče viđena predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je na Sabor došla privatno, sa majkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari