olimpijske igre otvaranjeFoto: © Capture France TV via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Kontroverzna scena sa otvaranja Olimpijskih igara u Parizu izazvala je gnev mnogih jer je shvaćena kao parodija na Tajnu večeru.

Međutim, ova scena zapravo je inspirisana jednom holandskom slikom grčkih bogova iz 17. veka, kažu istoričari umetnosti.

„Da li vas ova slika podseća na nešto?“, napisao je Muzej Magnin iz Dižona na društvenoj mreži X, uz poziv ljudima da svrate i dive se slici Gozba bogova Jana van Bijlerta.


Organizatori Olimpijskih igara u Parizu izvinili su se katolicima i drugim hrišćanskim grupama ukoliko ih je uvredio prikaz sa otvaranja u kome su bile dreg kraljice, transrodni model i polu-goli pevač u vočnoj činiji.

Slika Leonarda da Vinčija Tajna večera često je predmet parodija, a na njoj je prikazan poslednji obrok koji je Isus navodno imao sa svojim apostolima.

Tomas Žoli, kreativni direktor ceremonije otvaranja, rekao je da scena pod nazivom Festivity uopšte nije bila zasnovana na toj slici.

„To nije ono što me je inspirisalo. Mislio sam da je to jasno. Imate Dionisa koji dolazi za sto… Otkud on tu? Zato što je on bog gozbe i vina i otac Sekuane, boginje reke Sene.“

Ideja iza svega je bila velika paganska žurka nalik bogovima sa Olimpa kao omaž Olimpijskim igrama, a ne vređanje bilo koga, rekao je Žoli.

On nije naveo koja slika ga je inspirisala na to, ali su istoričari umetnosti iz Francuske i Holandije rekli da je to Gozba bogova.

Među njima je i Valter Šonenberg, koji je rekao: „Tableau vivant iliti ‘živa slika’ sa otvaranja u Parizu 2024. je u stvari Gozba bogova Jana van Bijlerta iz 1635. godine“.


On je rekao da je Apolon, bog sunca, prepoznatljiv po oreolu, Dionis po grožđu, Posejdon po trozupcu, Artemida po Mesecu i Venera po Kupidonu, a tu su bili i Minerva i Mars.

„Nema ni govora o tome da postavka vređa hrišćane. Pričamo o olimpijskim bogovima koji predstavljaju rad Van Bijlerta. Grčki bogovi okupili su se na Olimpu, gde su se odigravale antičke Olimpijske igre.“

Muzej Magnin je priznao da ipak postoje sličnosti između ove slike i Tajne večere i da je moguće da je ona bila način da se prikrije prava tematika ubacivanjem grčkih bogova.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari