Orge (Goran Nikolić) nastupiće u sredu, 23. januara, od 20 časova u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad. Multiinstrumentalista, majstor muzičkog eksperimenta, zvučne provokacije, Goran Nikolić Orge igra se muzikom i zvukom od svoje šesnaeste godine. Kako sam kaže: „Cilj je da napravim muziku bez ideja.

Ponekad uspem, kad nisam uplašen od čega god ili nesiguran zbog, opet, čega god. Naravno, ne uspem nikad, jer je nemoguće napraviti muziku bez ideja…“ Krajem osamdesetih sarađuje sa Studentskim kulturnim centrom gde rukovodi projektom „Disfilharmonija“ u kome učestvuju, između ostalih i članovi tada aktuelnih grupa beogradske alternativne scene: Duh Nibor, U škripcu, Morbidi, Antonije Pušić i drugi. Njegov sledeći projekat „Muzika za bicikliste“ postulira ideju da se zvuk „nervnog sistema“ bicikliste učini čujnim i muzički artikulisanim. Ovaj projekat se sa prekidima izvodi od 1997. pa sve do 2012. godine.

Tokom devedesetih učestvuje u radu nekoliko rokenrol grupa, a iz iskustva stečenog u tom periodu nastaje i sastav Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar (1997. godine). Grupa koja svojim odnosom prema modernoj muzici, pre svega elektronskoj, dosta brzo dolazi do popularnosti u okviru beogradske klupske scene, pa i šire. Po napuštanju Sile muzikom se bavi na malo drugačiji način, kroz sasvim minimalne forme, bazirane na minimalističkom oblikovanju materijala kakvo se, na primer, koristi u tehno muzici (Meditacije za solo gitaru). Njegov cilj je da kroz samostalni nastup prenese jedno meditativno zvučno stanje do slušaočevog uma, obogaćeno vizuelnom dimenzijom kroz video instalaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari