Drugo veče Bir festa proteklo je u znaku muzike koja je obeležila osamdesete godine u rokenrol istoriji bivše Jugoslavije. Glavni termin večeri od 21 sat imala je grupa Riblja čorba. Nastup benda, koji je „debitovao“ na Bir festu tek 2010, kao i prethodnih godina pratila je armija obožavaoca. U godini kada proslavljaju 35 godina svoje karijere, Čorba je nastup na Ušću počela pesmom „Južna Afrika ‘85“ (Ja ću da pevam).

Bend je uz veliko odobravanje publike koja je u glas pevala sve njihove pesme izveo niz hitova, mahom iz kasnijeg perioda svoje karijere, ali i „evergrine“ „Kad sam bio mlad“, „Lutka sa naslovne strane“, koji su ostavljeni za kraj. Inače, drugo veče Bir festa počelo je nastupom benda Meda, Vuk i Sandokan, finalista manifestacije Belgrade Demo Fest Live. Za njima se na bini pojavio alternativni rok sastav Brigand, koje je pratio nastup jednog od najdugovečnijih domaćih ritam i bluz bendova Sirova koža. Ipak, tek nešto veći broj posetilaca beogradskog festivala piva okupio se ispred bine za koncert benda Osmi putnik.

Pre Riblje čorbe hrvatski hard rok i hevi metal sastav zagrejao je publiku. Bend kome je prvi vokal bio Zlatan Stipišić Gibonni izveo je svoje stare hitove po kojima je bend ostao upamćen 1980-ih, ali i novije pesme koje su nastale nakon ponovnog okupljanja 2005. godine. Nakon Riblje čorbe na bini se pojavio sastav Feud, koji je osnovao Đorđe Radivojević, poznatiji kao Đole Ramirez, vokal i tekstopisac benda Sunshine (koji je inače zatvorio prethodno veče). Angažovane pesme „Vlast“, „Tajkun“, „Miliona milja“ pevali su samo fanovi benda, dok je ostatak publike igrao uz njihovu muziku i ispijao pivo. Feud je iyvodio i hitove grupe Sunshine popu „Kokaina“. Pored Osmog putnika i Riblje čorbe sećanje na 80-e druge večeri festivala doneo je i Alen Islamović i njegov bend Kad bi bio bijelo dugme. Nekadašnji pevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta, publiku je podsetio na brojne hitove koje je nekada izvodio. Od tvrđeg zvuka Divljih jagoda, preko laganijih pesama Dugmeta, pa sve do, kako kaže Islamović, kafanskih pesma „Đurđevdan“ i „Lopov“ (koju inače Islamović peva u duetu sa Indirom Radić), publika je horski pratila.

Veče je zatvorio bend Generacija 5, koji su izveli svoje prepoznatljive hitove: „Ti samo budi dovoljno daleko“, „Dolazim za pet minuta“, „Najjači ostaju“. U nastavku festivala, treće veče rezervisano je, između ostalih, za koncerte grupa Bjesovi, Kerber, Babe, Dubioza kolektiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari