Prvo zvanično izvođenje numere „Ovo je Balkan“ na Pesmi Evrovizije Milan Stanković će imati večeras (21.00) u prvom polufinalu, koje će se kao i drugo polufinale i samo finale održati u Telenor areni u Oslu. Cilj srpskog predstavnika na Eurosongu 2010. je da dobije priliku da i drugi put, u finalu koje će se održati u subotu, izvede kompoziciju Gorana Bregovića, a za to će mu biti neophodan plasman među prvih deset od ukupno 17 učesnika prvog polufinala.

Stanković će večeras nastupiti sedmi, a pre njega svoje numere izvešće Moldavija, Rusija, Estonija, Slovačka, Finska i Letonija. Odmah posle srpskog predstavnika na binu će izaći Vukašin Brajić koji će za Bosnu i Hercegovinu otpevati „Thunder and Lightning“, a zatim slede Poljska, Belgija, Malta, Albanija, Grčka, Portugal, Makedonija, Belorusija, i Island. Za razliku od scenskog nastupa sa kojim je pobedio u Srbiji, Milan Stanković će u Oslu imati znatno različitu koreografiju. Tako će umesto četiri igračice ovaj put na bini biti samo dve, koje sada neće skidati komad po komad tradicionalne odeće već će od prvog trenutka biti oskudno obučene, odnosno imaće providne haljine bele boje i veći deo pesme statiraće u levom i desnom uglu bine. U prvom planu biće dva igrača koji će izvoditi brejkdens. Ovaj promena može se protumačiti kao približavanje ženskoj publici koja je po statističkim pokazateljima mnogo aktivnija kada je u pitanju glasanje na Pesmi Evrovizije. Sam Stanković večeras će biti obučen u plavi frak sa cirkonima i mahom će izvoditi koreografiju koju smo već videli, a koja uključuje blage pokrete desne noge i ruku. Na sceni će za vreme izvođenja „Ovo je Balkan“ dominirati i agresivno osvetljenje koje će se menjati u ritmu muzike, a u značajnom meri biće upotrebljena i pirotehnička sredstva.

Drugo polufinalno veče održaće se u četvrtak, a finale u subotu. Kao i prošle godine, žiri i publika podjednako će odlučivati o pobedniku, odnosno zemljama koje će se plasirati u finale. Novina je da će glasanje na sve tri večeri počinjati od prve pesme, a ne tek po završetku poslednje. Kao i ranijih godina jedino će pevanje biti uživo izvođeno dok će sva muzika ići sa matrice. Podsetimo, do 1999. godine sve numere su i muzički bile uživo izvođene.

Kladionice Srbiji predviđaju slab plasman

Srbija će prema kladionicama Vilijam Hil i Pedi Pauer bez problema izboriti plasman u finale Pesme Evrovizije, ali na završnoj večeri zauzeće neko od 19. do 21. mesta. Glavni favorit za osvajanje prvog mesta je Safura, predstavnica Azerbejdžana, sa pesmom „Drip Drop“. Favoriti prve polufinalne večeri, pored Srbije, su: Grčka, Slovačka, Belgija, Island, Albanija, Belorusija, Moldavija, BiH, Letonija i Estonija. Iz druge polufinalne večeri, prema ovim kladionicama, plasman u finale ostvariće: Azerbejdžan, Izrael, Jermenija, Danska, Hrvatska, Irska, Švedska, Turska, Ukrajina, Rumunija i Gruzija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari