Pedeset godina od smrti pevačice Dženis Džoplin

Na današnji dan 1970. godine preminula buntovnica moćnog glasa

Ostavite komentar


  1. Odrasla sam uz muziku Boba Dilana, Leonarda Koena, Dzoan Baez… ali muzika i pre svega glas i nacin pevanja Dzenis Dzoplin su bili uvek nesto posebno. Steta sto je kratko trajala. Ali, to su valjda bile te godine i prokletstvo broja 27, koje nisu izbegli ni Dzim Morison, ni Dzimi Hendriks, a kasnije ni Kurt Kobejn.

    1. Draga Vesna, takođe. I mada ne verujem u magiju brojeva, verujem da takvi talenti često prebrzo žive i brzo izgore. Evo, i Branko Miljković, isto tih 27. A kad već volite Dženis, kao i ja, ne znam da li imate knjigu o njoj, „Ožiljci slatkog raja“, napisala Alis Ekols, izdavac Red Box, 2008. Jedva sam je našla na „Kupindu“, ali vredi truda potražiti-

  2. Čoveče, i posle svih ovih godina, ja se i dalje naježim kad god slušam „Turtle blues“ i uvek otkrijem neki novi detalj koji mi je ranije promakao! Slava joj, bila je najveća!
    Ali platila je užasnu cenu za svoj neverovatan talenat: iako nije izgledalo tako, u tvari je ona patila od strašne usamljenosti jer se još od detinjstva nije nigde uklapala i uvek je bila izvan svega. To ima svoju cenu. U njenoj biografiji ima jedna vrlo tužna rečenica kojoj opisuje samu sebe: „There is Pster and Lisa, and there is Jack and Mary, but there is always just Janis…“
    Bila je slavna i uvek okružena gomilom ljudi koji su joj samo povlađivali,ali ni za koga od njih nije mogla da bude sigrna da je njen pravi prijatlj. Taj njen alkoholizam i drogiranje samo su bili pokušaj bekstva od usamljenosti.

  3. DŽenis Džoplin! Šta još reći? Jedino možda da spada u grupu umrlih u 27 godini, Morison, Hendriks…ima ih još

  4. Među najpoznatijim izvođačima na Vudstoku bila je i pokojna Dženis Džoplin, od koje se očekivalo da će naći svog Isusa kao što ga je našla Marija Magdalena. I Dženis je pripadnik umrlih Kluba 27. Kod Boba Dilana je razum nadvladao osećajnost, te nije nastupao na koncertu jer je 1966. godine blizu Vudstoka, gde je imao svoju vikendicu, doživeo tešku saobraćajnu nesreću pa je sebi obećao da tamo više neće odlaziti celih osam godina.
    Od tada mladi u SAD žive u paralelnom društvu, sa porukama pisanim i pevanim, i sa ponekim žestokim javnim protestom kakva je bila opsada Vol Strita u NJujorku oktobra 2011. Tada je policija premlaćivala, zatvarala ili transportovala u druge gradove velikog sistema SAD kojim vladaju sotone, za koje je čovek sredstvo i objekat za eksploataciju.
    Postojala je grupa talentovanih pesnika i muzičara koji su stradali sa 27 godina. Približno istih godina su bili Sveti Jovan i Isus kada su ih sotone rastrgle. Samo obdarene duše mogu za tako kratko vreme življenja da urade sve što treba da bi otišli u večnost. Poslednja od te plejade dvadesetsedmogodišnjaka biće muzička diva Ejmi Vajnhaus (1983-2011). Jedan od tih iz Kluba 27 je i Makedonac Toše Proevski,.

Ostavite komentar


Scena

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.