Ana Ćurčin je mlada kantautorka iz Beograda, čija se popularnost na regionalnoj muzičkoj sceni intenzivno razvijala tokom poslednjih godinu dana kroz raznovrsne klupske svirke i nastupe na festivalima.

Ove subote u podne predstaviće svoj novi spot za pesmu „I can’t“ na MTV.RS sajtu, dok će od ponedeljka taj singl biti dostupan za besplatno preuzimanje sa ovog portala. Nakon brojnih nastupa po festivalima i koncertima, Ana Ćurčin priprema svoj solistički koncert koji će se održati u petak, 29. novembra, u sali Amerikana u Domu omladine Beograda, a tim povodom smo razgovarali sa njom.

Kako si odlučila da nastupaš kao kantautorka i zbog čega baš americana kao muzičko opredeljenje?

– Počela sam da se bavim muzikom još pre mnogo godina, završila muzičku školu u Moskvi, ali sam napravila malo veću pauzu i usmerila se na drugu profesiju – pozorište. Međutim, opet sam intenzivnije počela da se bavim muzikom i ljudima oko mene se ta muzika jako dopala. Prošle godine je u Beogradu bio taj prvi koncert za koji mi je bilo jako teško da se odlučim, ali su me prijatelji podržali i pomogli da se to desi. Americana – danas to podrazumeva dosta žanrova i na neki način je tačno, ali isto tako u poslednje vreme, baveći se i snimkom pesme “I can't” žanrovski sam se pogubila jer sam shvatila da u dosta pesama ima i latino elemenata i country i folka, i roka, tako da ne znam više kako tačno to da opišem. Moraću ozbiljnije time da se pozabavim. Svakako nije svesno izabran žanr, već se nekako prirodno desi da tu žanrovski pripadam.

Osim muzike, baviš se i pozorišnom produkcijom – kako su ta iskustva uticala na tebe?

– Ta iskustva mi pomažu dosta oko organizacije koncerta i svega, ali su i dosta drugačija u odnosu na to čime se sad bavim jer sam nekako na drugoj strani. Obično sam se bavila scenom iz publike ili bekstejdža, a sad treba da budem „izvođač“. Ta uloga mi je i dalje neobična i pomalo strašna kad razmišljam o njoj, ali mi pozorišno iskustvo pomaže u raznim praktičnim aspektima.

Da li imaš u planu album?

– Imam, „I can't“ je drugi singl (prvi je bio “Cut loose”, a na albumu ću nastaviti da radim nakon koncerta).

Uskoro nas očekuje i tvoj novi spot za pesmu „I can't“ ?

– Pesma je napisana pre desetak godina dok sam živela u Moskvi. Tad sam imala 17-18 godina, ali mi je i danas bliska. Razmišljajući o spotu zajedno sa rediteljkama (Marija Radosavljević i Marija Ninković), odmah smo se složile da ne želimo da imamo nekakvu priču i da nas zanima neki prostor koji će biti u korelaciji sa kontekstom pesme, i da takođe želimo neku apstraktnu radnju koja se povezuje sa prostorom i emocijom u pesmi. Čini mi se da smo to i uspele. U pitanju je peščana dolina koja prenosi emociju pesme, a spot će imati ekskluzivnu MTV web premijeru u subotu u 12 sati, nakon čega će biti postavljen i na mom sajtu i Fejsbuk strani.

Interesantno je da si imala priliku da upoznaš Brusa Springstina, kojeg navodiš kao jednog od svojih muzičkih uzora – kako je to izgledalo?

– Uzbudljivo! Tad sam ga baš intenzivno slušala, pa mi je to ostalo u jakom sećanju. Uspele smo moja drugarica i ja da popričamo sa njim. On je bio vrlo znatiželjan da čuje odakle smo i čime se bavimo, ali i dosta je pričao. Ja sam ga stalno prekidala (iako uglavnom sam ćutljiva) i u jednom trenutku ga zamolila da mi da dozvolu da prepevam pesmu „Ghost of Tom Joad“. Dao mi je potpisanu maramicu koju sam uspela da izgubim…

U Domu omladine nas očekuje tvoj prvi solistički koncert – kako će to izgledati, šta ćete svirati i šta imaš u planu posle toga?

– Sviraćemo pre svega autorske pesme. Neke su nove, neke je publika imala prilike da čuje ove godine. Bend čine Danilo Tirnanić (bubanj) i Dušan Veljković (gitara), koji sa mnom sviraju već neko vreme, sa nama je sad i Vladimir Milićević (bas), a u jednoj pesmi će nam se pridružiti Ana Janković (volina). Očekujemo i Dukata iz Stray Dogg-a da se pojavi u nekoj pesmi. Tako da će ovo biti za mene trenutno najveći sastav u kojem sam svirala. Ekipa iz studija Radio.nica na čelu sa Nikolom Zavišićem će nam pomoći u vizuelnom aspektu i radiće na svetlu i scenografiji. Trudićemo se da postignemo pravu atmosferu i omogućimo publici dobar provod. Posle toga sledi koncert sa Dukatom u Novom Sadu i rad na studijskom albumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari