sava centar plava dvoranaFoto: F.M.

Plava dvorana Sava Centra zvanično će otvoriti svoja vrata 3. septembra ove godine, što će ujedno biti i trenutak završetka kompletne rekonstrukcije, saopšteno je danas.

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra, istakla je da će ovaj objekat nakon rekonstrukcije biti jedan savremen objekat, energetski efikasan i održiv.

– Otvaranjem Plave dvorane Beograd i Srbija ponovo dobijaju mesto okupljanja najznačajnijih kulturnih događaja, kao što su koncerti, predstave i mjuzikli, filmske projekcije i razni festivali…

Najavljeno je da će Plava dvorana imati uvećan kapacitet, ukupno 4050 mesta, nove lože, nekoliko dodatnih fleksibilnih redova sedišta i najveće filmsko 3D platno u ovom delu Evrope.

– U Beograd se nakon 17 godina vraća Kraljevska filharmonija iz Londona, Jasmin Levi će nastupati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a vraća se i fado diva Mariza.

Pored toga, najavljeni su koncerti Konstrakte i Zemlje Gruva, Željka Bebeka, Legendi, Boža Vreća i Vlatka Stefanovskog, a program se može videti na sajtu Sava centra.

Plava dvorana ponovo će biti mesto kulturnih događaja

Plava dvorana biće domaćin i muzičko-scenskom šou Stomp, mjuziklu Mali princ, a prva filmska premijera biće prikazivanje domaćeg ostvarenja Megdan.

U Sava centar će se ponovo vratiti i festivali FEST, BEMUS i BITEF, a u maju naredne godine biće održan i Svetski kongres kardiologa.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je da je za turizam Beograda i Srbije značajna rekonstrukcija Sava centra.

Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda, rekla je da se raduje tome što će Sava centar ponovo biti središte kulturnih i biznis dešavanja.

Sava Centar: Plava dvorana otvara vrata 3. septembra, koncerte će imati Konstrakta, Božo Vrećo, Mariza... 1
Foto: F.M.

Ana Đurić Konstrakta rekla je da već par godina ljudi pitaju kad će taj beogradski koncert i da sada konačno ima mesto sa pravim kapacitetom za tako nešto.

– Planovi su počeli da se razvijaju, volela bih i da vidim salu, da osetim prostor, ali pre svega moram da se oslobodim pritiska koji sam sebi nabila pred beogradski koncert u Sava centru.

Istakla je da se raduje koncertu, kao i tome što je projekat rekonstrukcije sproveden sa poštovanjem prema nasleđu i da je to idealan model za odnos prema kulturnom i arhitektonskom nasleđu.

– Ja sam sa Novog Beograda i emotivno sam vezana za Sava centar, ne samo za događaje koji su bili u plavoj dvorani i koncerte koje sam pohađala, tu je bio FEST, tu sam kupila haljinu za maturu i često sam provodila vreme ovde posle škole.

Konstrakta i Zemlja gruva nastupiće u Plavoj dvorani 19. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari