Novi album Darka Rundeka „Plavi avion“ juče je i zvanično poleteo kada je u pitanju područje Srbije. U sklopu promocije albuma hrvatski muzičar je sinoć u Ustanovi kulture Vuk Karadžić započeo i seriju od šest beogradskih koncerata.


– Ovo je praktično početak turneje. Imali smo do sada samo dva nastupa u Tvornici u Zagrebu, a ostatak regiona tek sledi. Repertoar će se razlikovati od koncerta do koncerta. Imamo prvi deo na kojem sviramo sve numere sa albuma „Plavi avion“, a u drugom ćemo izvoditi sve one stare hitove koje publika bude želela da čuje. Ovaj mali prostor nije odabran zbog toga što pesme sa ovog albuma moraju da se sviraju u nekoj intimnoj atmosferi već zato što smo želeli da imamo tišinu umesto žamora velike hale. U pitanju je ozbiljan projekat namenjen ozbiljnim ljudima – naglasio je Darko Rundek.

Hrvatski muzičar je ovaj album uradio sa Cargo trio bendom, koji čine još Dušan Vranić i Izabel.

– Uvek sam u karijeri imao takve izlete da nešto pravim sa malim brojem ljudi. I kada sam sa Haustorom radio umeo sam da odem u solo vode, pa da se vratim. Priča sa Cargo orkestrom nije zatvorena, ali sam se sada opredelio za ovaj projekat. Sa Izabel i Dušanom sam spojio dve linije interesa. Imali smo pre ovoga jedan projekat „Between“ i ovo je u stvari logičan nastavak. Kada je naslov albuma u pitanju, naziv „Plavi avion“ mi je jednostavno zazvonio u glavi i shvatio sam da je super – rekao je Rundek.

Dve numere sa novog albuma sigurno će kod fanova izazvati posebnu pažnju – pesma „Ruskaja“, koja je na ruskom, i „Drina“, koja traje više od 18 minuta.

– Studirao sam ruski jezik i malo mi je nedostajalo da postanem nastavnik tog predmeta u osnovnoj školi. Kada je numera „Drina“ u pitanju, ona bi trajala čak 25 minuta da je bilo mesta na disku. Pošto je maksimum na CD-u 74 minuta bili smo prinuđeni da posle 18 minuta napravimo „fade out“. Pre ovoga sam radio muziku za dokumentarac „Ratni reporter“ i hteo sam i to da stavim kao bonus na ovom albumu, ali mesta nije bilo pošto je „Drina“ sve poplavila – zaključio je Rundek.

Muzički kritičar Petar Janjatović rekao je da je „Drina“ zvanično najduža pesma nekog izvođača na prostoru bivše Jugoslavije, ali da to i ne treba da čudi „pošto je u pitanju velika reka“.

Potpisivanje diskova u Vulkanu

Fanovi Darka Rundeka imaće danas priliku da u knjižari Vulkan (bivši Mamut) u centru Beograda dobiju na svom primerku „Plavog aviona“ potpis omiljenog izvođača. Rundek i ostali članovi Cargo trio autograme će davati od 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari