Pod sjajem zvezda, silosiFoto: frantic00 / Shutterstock.com

Treći beogradski susreti generacija „Pod sjajem zvezda 2024“ održaće se ovog vikenda u Domu kulture Silosi Beograd, u dosad najširem trodnevnom formatu, od petka 16. do nedelje 18. avgusta.

Ova popularna i sad već tradicionalna manifestacija, prošle je godine ugostila oko 10.000 posetilaca svih generacija, pa su tako zabeleženi beba od svega dva meseca i gospođa čiji je to ujedno bio 100. rođendan!

Poput prethodnih godina, manifestacija donosi niz muzičkih vremeplova, tematsku izložbu, dvodnevni bazar, te filmske projekcije domaćih klasika u letnjem bioskopu Silosa. Ulaz je slobodan, a Gaia pokret, neprofitna organizacija koja organizuje ovaj događaj treću godinu zaredom, poziva sve da izvedu svoje mame i tate, bake, deke, rođake, komšije i sve generacije da ponovo dožive letnji korzo na otvorenom vazduhu pored Dunava, da zaplešu uz muziku i duh nekih minulih vremena i tako se revitalizuju u društvu svih generacija.

Pod sjajem zvezda i tik do Dunava, održaće se i dvodnevni bazar sa oko trideset odabranih izlagača sa proizvodima za sve uzraste i ukuse, a koji su lokalne zanatske proizvodnje i gotovo ih je nemoguće pronaći u velikim marketima i šoping molovima. Tu su razni aksesoari, ručno rađeni nakit, torbice i modni komadi, ali i prirodna kozmetika, narodni melemi i travarski proizvodi, razni sokovi i zanatska pića, knedle, med, te unikatna keramika i drugi umetnički radovi.

Prve godine manifestacije „Pod sjajem zvezda“ svoje fotografije izlagao je legendarni Tomislav Peternek, a ove godine jedan od njegovih saradnika Goran Kukić prikazaće svoju novu kolekciju crno-belih radova pod nazivom „Kroz snove i nade“ inspirisane uzburkanim morem pod okriljem noći. Izložba će moći da se pogleda samo tokom subote i nedelje od 17 časova do ponoći.

Muzički program po meri svih generacija počinje već sa „nultim“ danom u petak od 21h kada će dorćolska DJ legenda Bege Fank izvesti svoj specijalni set pod nazivom „100% Beograd“, koji će za razliku od njegovih kultnih „100% Begefank“ žurki, pored fanka i diska biti proširen i na rok i filmsku muziku, nastalu u Beogradu u decenijama iza nas. I vikend program je bogatiji nego ikad pre, pa će već tradicionalni DJ Šlager majstor da otvori korzo u hladu Silosa već u subotu od 17 časova sa hitovima od 50-ih do 80-ih godina.

Na letnju pozornicu Silosa i ove godine izlaze Evergrin momci, petočlana grupa penzionera kojoj bi na sviračkom umeću pozavideli brojni omladinci, sa repertoarom nekadašnjim igranki od domaćih do stranih hitova iz vremena 50-ih, 60-ih, 70-ih… Groznicu subotnje večeri za one mlađe nastaviće već od 22h do ponoći prvo Rebel B sa svojim modernim remiksima ex-yu hitova, a od ponoći do 02h nastaviće beogradski DJ i producent Bojan Gajić Lule, pod svojim pseudonimom Kompleks koji je jugoslovensku muziku predstavio kroz svoje plesne i džez verzije na svetskoj sceni.

I u nedelju se korzo otvara već od 17 časova, ali ovog puta stare ploče vrti Marko Vuković pod svojim retro alter-egom Marquez V, gde osim starog soula i diska, donosi još pregršt nostalgičnih hitova sa naših prostora. Od 20 časova na letnju pozornicu Silosa izaći će popularna beogradska grupa Prekardashians koja u poslednje vreme slovi za najtraženiji „cover“ bend na našoj klupskoj sceni, sa svoja tri sata repertoara koji će oduševiti doslovno sve generacije okupljene na Dunavskom keju 46, do kojeg se stiže kroz podvožnjak iz Dubrovačke ulice na Dorćolu.

Za one koji pak žele da odmore u pauzi između plesanja, tu je letnji bioskop pod sjajem zvezda u kojem će biti prikazan kultni domaći film „Majstori, majstori“ Gorana Markovića sa početkom od 21 čas, i u subotu, i u nedelju. U filmu igraju legende domaćeg glumišta Bogdan Diklić, Zoran Radmilović, Olivera Marković, Aleksandar Berček i brojni drugi, a u pitanju je restaurirana verzija u okviru projekta „A1 Kinoteka“ koji je dosad obnovio i sačuvao čak 33 dragulja naše kinematografje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari