„Svaka muzika je dobra, čak i ova današnja, koja je tehnički savršena. Smisao muzike je u tome da ljude učini srećnima, da ih zabavi i ne bih poredio muziku koju smo mi nekada svirali sa današnjom muzikom“, rekao je Piter Albin, gitarista benda Big Brother & The Holding Company, u kome je nekada pevala legendarna Dženis Džoplin. Bend će večeras u 19 časova nastupiti u bašti Gradskog kulturnog centra (GKC), koji je juče svečano otvoren, na 11. Međunarodnom bluz i rok festivalu In Wires i time započeti evropsku turneju.


Grupa je osnovana 1965. u San Francisku, u kome je od 1966. do 1968. pevala Dženis Džoplin, kada je bend zabeležio i najveći uspeh. Bili su na okupu do 1972, a potom se razišli da bi se, kako je Albin rekao, „okupili nakon petnaest godina odmora“.

„Bilo je veoma lepo sarađivati sa nekim koji je tako talentovan. Dženis je bila veoma zanimljiva, čudna, veoma inteligentna i vrhunski profesionalac“, prisetio se Sem Endrju legendarne pevačice, a na pitanje kakvu bi karijeru bend imao da u njemu nije bila Dženis, on je rekao da je to „hipotetičko pitanje na koje je teško odgovoriti, ali da je članovima benda bila čast što su sarađivali sa tako talentovanom pevačicom“. Simpatična pevačica Meri Bridžit Dejvis, koja je u bendu od 2006. godine, kazala je da nije bilo lako izaći iz senke Dženis Džoplin, za koju je rekla da je imala „veliku energiju i izuzetan talenat“, te da je uživala u izvođenju pesama koje je nekada pevala Dženis. „Najsrećnija sam kada pevam“, dodala je Meri.

Tokom koncerta koji će trajati sat i po, u bendu će, osim Sema Endrjua (gitara i vokal) i Pitera Albina (bas), nastupiti Tom Finč (gitara) i Džim Vol (bubnjevi), publika će moći da se podseti starih hitova, ali i da uživa u novijim pesmama. Tokom izvođenja numere Sometimes, bendu će se sa gitarom pridružiti Miloš Milojević, alijas Šomi Boj, frontmen užičke grupe Highlanders i direktor GKC. Festival organizuje Udruženje ljubitelja bluza i roka Vox experience iz Užica, uz podršku grada, GKC, Ambasade SAD i drugih sponzora.

Program

Osim Big Brother & The Holding Company, večeras će nastupiti beogradski bendovi Zona B i Nick Drag. U subotu od 20 časova biće prikazan film i otvorena izložba plakata i fotografija o proteklih deset godina festivala, a potom će Živko Ivković predstaviti svoju knjigu Ohne Filter, nakon čega sledi koncert užičkog benda Black cat bone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari