Najveća britanska izdavačka kuća EMI (Electric and Musical Industries), koju je 2007. za 2,4 milijarde funti kupila Tera firma, nalazi se u takvim novčanim problemima da planira da stavi na prodaju legendarnu zgradu u Vestminsteru, onu u kojoj je stvarana istorija roka, koja je imala najpoznatiji i najbolje opremljeni muzički studio na svetu – Ebi roud. Mogući kupac je Pol Mekartni, koji namerava da zajedno sa još nekoliko muzičara da ponudu koju EMI neće moći da odbije.

– Nekoliko ljudi, koji su odavno povezani sa Ebi roudom pregovara o davanju zajedničke ponude. Ja sam uz njih. Verujem da ćemo uspeti – izjavio je Pol Mekartni.

Tu su Klif Ričard i The Drifters 1958. snimili „Move It“, prvu evropsku rokenrol ploču, kao i Šedousi sve svoje hitove od legendarnog „Apachea“ pa nadalje. Studio Ebi roud najpoznatiji je po Bitlsima, koji su u tamošnjem studiju „Dva“ snimili skoro sve, a poslednji album su i nazvali po imenu studija, i za kultnu fotografiju na omotu se i slikali na obližnjem pešačkom prelazu. Pored Bitlsa, i Pink Flojd su svoje slavne albume iz šezdesetih i sedamdesetih snimali u Ebi roudu, a tu su nastali i brojni albumi Duran Durana, Rejdioheda, Oejzisa.. Slava tog studija je tolika da brojne zvezde, od U2 do Kenija Vesta nisu odolele prilici da barem jednu pesmu, čisto reda radi snime na tom „svetom muzičkom mestu“.

Cena studija mogla bi navodno da dostigne desetine miliona dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari