stevan filipović o pored tebeFoto: N1 printscreen

Ovogodišnji Filmski susreti u Nišu održavaju se od 24. do 30. avgusta, ali film Pored tebe Stevana Filipovića publika neće moći da vidi.

Reditelj je na svom Instagramu napisao da se Pored tebe neće emitovati na ovom festivalu, uprkos dosadašnjem uspehu.

– Naravno, tu je i film koji na SNS susretima u Nišu nećete videti: Pored tebe. Iako ga je videla publika širom Srbije, u Puli, Sarajevu, u Sloveniji, na Goldsmiths i Oxford univerzitetima u Londonu, plus je dobitnik nagrade za najbolje produciran domaći film na Festivalu autorskog filma.

Stevan Filipović za Danas o tome što se film „Pored tebe" ne prikazuje u Nišu: Ovo je politička (auto)cenzura i kukavičluk 1
Foto: Instagram printscreen

Reditelj je u storiju podelio program festivala, a dodao je još i:

– Izvinjavamo se publici u Nišu što organizacija festivala služi režimu, a ne narodu.

Bez ikakvog objašnjena 59. Filmski susreti u Nišu, u ovogodišnju selekciju nisu uvrstili najnoviji film Stevana Filipovića Pored tebe, iako su u obavezi da prikazuju najnovija ostvarenja domaće kinematografije.

Naime, film Pored tebe, koji eksplicitno kritikuje trenutni režim, nije ušao u ovogodišnji program, iako je u pitanju nagrađivano delo prikazivano na mnogim filmskim manifestacijama.

Upitan da li je dobio objašnjenje od festivala, Filipović kaže da nije.

– U principu, situacija je takva da svi domaći festivali, finansirani od strane države, imaju obavezu da prikazuju domaće filmove, ali i mi kao autori (tj. produkcijske kuće) imamo obavezu da im ustupimo filmove. Sada se to promenilo. Na primer, pozvani smo na festival scenarija u Vrnjačku banju, gde sam 4 puta dobijao jednu od glavnih nagrada (dakle, sa svim filmovima koje sam pisao), ali su nam ponudili termin u sredu u 18h u Domu kulture, ne na glavnoj pozornici, što je uvredljivo, ali je bar ispoštovan taj zakonski minimum.

Pored tebe je prvi put prikazan još prošle godine

U Niš ove godine nisu ni zvali film Pored tebe, koji je, posle 4 ili 5 odbijanja, potpuno snimljen, sa Miriam Margolis u jednoj od glavnih uloga, na kraju podržan minimalnim mogućim sredstvima „za dovršavanje postprodukcije“ od strane Filmskog centra, što bi značilo neku obavezu festivala da se prikaže, posebno što ga je videla publika sirom Srbije, u Puli, Sarajevu, u Sloveniji, na Ramsgate festivalu u Kentu, na Goldsmiths i Oxford univerzitetima u UK, plus je dobitnik nagrade za najbolje produciran domaci film na Festivalu autorskog filma, upravo od Asocijacije domaćih filmskih festivala – kaže Filipović.

On zaključuje da je nemoguće videti odluku Filmskih susreta u Nišu kao išta drugo sem političke (auto)cenzure i kukavičluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari