Posle pariskog „Preta a Porter“ i kolekcija rezervisanih samo za odabrane, počeo je onaj deo modne sezone koji je u znaku revija „Ready to wear“. Njujork je protekle nedelje po običaju bio na visini zadatka, a to se isto očekuje i od Londona, gde će narednih dana svoje vizije trenda za narednu jesen-zimu pokazati čak 68 kreatora.

„Velika jabuka“ postavila je savim jasne modne diktate – apsolutni povratak ženstvenosti sa akcentom na svili, čipki i krznu. Mark Džejkobs, Viktorija Bekam i Gven Stefani složili su se da dame treba da nose uske haljine oštrog i strogog kroja. Upravo su njih troje i pobrali najviše pozitivne kritike u Njujorku. Doduše to nije ništa neobično za Džejkobsa, niti za pevačicu Stefani, ali donekle jeste za suprugu fudbalera Dejvida Bekama. Da Viktorija polako, ali sigurno postaje bitno ime u modnom svetu moglo se nasluti na nedavnim dodelama Gremija i Zlatnog Globusa, kada je nekoliko poznatih glumica, odnosno pevačica (poput Kortni Koks, Dženifer Hadson) nosilo upravo haljine sa njenim potpisom. Sudeći po reviji u Njujorku to više neće biti neobičnost već definitivno praksa.

I kako to obično biva u Njujorku čast da zatvore ovu prestižnu modnu manifestaciju dobili su domaći kreatori – Tomi Hilfiger, Ralf Loren i Kelvin Klajn. Hilfiger i Klajn su ostali dosledni sebi. Prvi i dalje ne odustaje od kolekcija sa prepozntaljivim mladalačko-sportskim šmekom, a drugi od klasičnog kroja, jednobojnih haljina i kaputa sa akcentom na metalik sivoj, plavoj i crnoj. Ralf Loren je poznat kao dizajner koji pogađa svačiji ukus i kreator kojem je teško odoleti. I upravo takva je njegova kolekcija za narednu sezonu. Vratio nas je u 19. vek – prepun somota, čipke, dugih halijana…

Sa završetkom ovogodišnje Nedelje mode ujedno se završila i jedna njujorška era. Naime, revije se više neće održavati u Brajnt parku – od sledeće godine baza će biti Linkoln centar.

London u znaku Mekvina

Nedelja mode u Londonu otvorena je odavanjem počasti nedavno preminulom dizajneru Aleksandru Mekvinu, koga su organizatori modne smotre nazvali „jednim od najvećih britanskih modnih kreatora“. Počast Mekvinu najavljena je kao „jednostavna i puna poštovanja“. Učesnici Nedelje mode mogu da ostave poruke na panou u Samerset hausu, centralnoj sali za predstavljanje kolekcija. Te poruke potom će se naći u knjizi koja će biti dostavljena Mekvinovoj porodici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari