Kroz projekat saradnje sa organizacijom Zavod Procultura, Dom omladine Beograda će pokušati da približi slovenačku muzičku scenu našoj i našu slovenačkoj, na sistematski način, predstavljajući po jedan tamošnji bend svakog meseca. „Ideja je da ubrzamo i pomognemo kulturnu razmenu između naše dve sredine, kao i da svim akterima scene olakšamo komunikaciju“, kažu organizatori.

Prvi koncert u seriji je nastup legendarnog sastava Avtomobili, koji je svirao u petak, 18. januara, u Domu omladine. Sledeći koncert je 2. februara, kada će nastupiti Elevators, sigurno najbolji slovenački jazz – rock – funk fusion bend, koji se sastoji od najboljih slovenačkih muzičara. Svi sviraju ili su svirali u veoma popularnim slovenačkim bendovima: Sergej Ranđelović bio je bubnjar grupe Elvis Jackson, Robi Pikl je gitarista Magnifica i osnivač i pevač grupe Manouche, Jani Hace basista benda Siddharta i Davor Klarič (klavijature) dolazi iz grupe Šank Rock. Imaju dva albuma i njihovi koncerti su veoma snažno energetsko iskustvo. Zatim 9. marta nastupa Gušti. Muzički aktivan od mladosti, Miha Guštin Gušti, javnosti je poznat po mnogim hitovima koje je pisao za slovenački rock bend Big Foot Mama, kao i po saradnji sa pevačicom Polonom Kasal, sa kojom je napravio veoma uspešan album. Svoje treće izdanje „Naša Stvar“ napravio je sa hrvatskom pevačicom Emom Gagro. Jako je popularan u svim zemljama ex Jugoslavije.

U maju će svirati Leeloojamais, grupa koja se može pohvaliti nominacijom za MTV Music Avards, retki predstavnici slovenačke muzičke scene koji su se pojavili na Exit festivalu u Srbiji. Lara Love je pevačica koja fascinira svojim glasom i stasom. LeeLooJamais je počeo sa debijem Pod Vplivom u 2001, njihov zvuk je obogaćen na ploči „Nextasy“ u 2004, dodajući R & B, soul i hip-hop . Poznati su kao jedan od najboljih live-act bendova u Sloveniji, a imaju i titulu za najbolji album godine. Lara Love otišla je i u solo karijeru, ali sa bendom je snimila najnoviji album „Excuse my imagination“, koji je pobrao odlične kritike.

Za april je najavljen nastup poznatog benda Elvis Jackson. Oni su top bend u Sloveniji. Grupa je objavila četiri albuma i već 15 godina svira u mestima širom Slovenije i Evrope. Njihov muzički stil pokriva ska, punk, hardcore punk, reggae i metal. Poslednji album „Against The Gravity“ je snimljen sa veoma poznatim imenima iz sveta muzike, te album ima dodatnu vrednost. U septembru nastupa Pero Lovšin, jedan od najpoznatijih muzičara u Sloveniji i na području ex-Jugoslavije. Tokom sedamdesetih godina Pero i Gregor Tomc napravili su punk bend Pankrti koji je delovao do 1987, dajući temelj za razvoj punk rock scene u Sloveniji i tada u Jugoslaviji. Pre nego što je počeo veoma uspešnu karijeru solo muzike, osnovao je rok grupu Sokoli, koja je dobila brojne nagrade – „Devica Marija“ je i dalje jedan od najprodavanijih slovenačkih albuma. Solo karijera dovela ga je do Jamajke, gde je snimao sa poznatim bendom legende Bob Marleya, The Wailers, i do producenta Briana Jobsona. U novoj fazi predstavlja kompletan pregled svog rada, kako na novom albumu (Pankrti, Sokoli, Pero Lovšin), tako i na promo koncertima po Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj… I konačno, u decembru će svirati Siddharta – petočlani slovenački rock bend koji je formiran 1995. godine. Posle više od 15 godina stvaranja muzike jedna je od najuspešnijih i najpopularnijih muzičkih grupa u Sloveniji. Ime Siddharta grupa je dobila po čuvenom romanu nemačkog pisca Hermana Hessea sa istim naslovom. Snimili su devet studijskih veoma uspešnih albuma i dobili brojne nominacije i nagrade u Sloveniji i u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari